Preminula nana Nimeta Jahić, posljednja Osmanlijka s Balkana

/ Komentari (18)

Povratak na članak
Objavite komentar kao gost ili se prijavite.

NAPOMENA: Komentari su isključivo lični stavovi autora. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i pisanja komentara koji podstiču na mržnju. Strogo zabranjen bilo kakav govor mržnje na portalu radiosarajevo.ba, zbog kojeg možete biti krivično procesuirani. Radiosarajevo.ba ima pravo i obavezu da na zahtjev zvaničnih organa dostavi podatke o korisniku čiji komentari sadrže govor mržnje, kao i da korisniku trajno blokira pristup. Obaviještavamo vas da svaki čitatelj dobrovoljno pristupa čitanju i kreiranju komentara i prihvata mogućnost da neki komentari mogu sadržavati narativ koji je u suprotnosti sa vjerskim, nacionalnim, moralnim i drugim načelima. Radiosarajevo.ba ima pravo da obriše sporne ili prijavljene komentare bez najave i objašnjenja. Radiosarajevo.ba koristi automatski sistem prepoznavanja i uklanjanja govora mržnje i drugih neprimjerenih sadržaja u komentarima.

Bosnjanin

Cuj "Osmanlijka"? RS sve bosansko sveo je na islamsko, muslimansko, osmansko, bosnjacko, sdaovsko, dervisko (a la Brzina)... Ima li igdje kod va kazivanja o pravoslavcima, katolicima, SPCu, KC u BiH, a da nije prica o cetnicima, ustasama, uzepeovcima... KOJA STE VI FUKARA

ohO

Iskljucite komentare zbog cetalja

gradjanin

cuj nana. nepoznatoj zeni govoriti nana, kakav primitivizam i jad. i to jos na radiosarajevo. tuzno.

@chim

Ne znam prijatelju, evo sta je vas vrli reis ceric rekao o vama, citiram: "Ovako kad vas vidim, ne mogu da prepoznam koji je Bošnjak, a koji Turčin, jer svi ste isti kao da vas je jedna majka rodila. Ovdje moramo biti jedno, ne možemo dvoje i zato predlažem da svi mi ovdje budemo Turci. Nas ovdje zovu Turcima, mi vičemo da nismo i sve što više vičemo da nismo, oni sve više viču da jesmo. I mi jesmo Turci, po našem povijesnom sjećanju, povijesnom određenju, identitetu islama koji su nam Turci donijeli." Pa ti sad meni reci ko je ovde lud?

@chim

Sto se ljutis na mene, ja sam samo citirao ono sto je vas reis rekao takodjer u 21. vijeku, a ne sjecam se da ste se utrkivali da ga demantujete. Osim toga, vi iz sarajeva se i dalje borite za begovat kao u tursko doba, kad ste bili age i begovi, uzivali, asikovali i pjevali sevdalinke, na tudjoj zemlji koju ste dobili za prodaju svoje vjere za veceru, dok su vase komsije srbe i hrvate ubijali, otimali im djecu, zene silovali i za koje vas nije bilo briga, jer ste mislili da ce vasi gospodari turci ovde biti zauvijek. E pa taj vas vakat vise nikad nece ponovo doci i vise nikad necete uspjeti svesti srbe i hrvate na nivo nacionalne manjine, dok vi sjedite i odlucujete o njihovoj sudbini u svim institucijama bih, po principu kadija te tuzi, kadija ti sudi. To je ista serijatska bih za koju si se borio zajedno sa mudzahedinima i pod tekbirima srbima i hrvatima odsjecao glave, a sad pokusavate pod supljom o tzv. gradjanskoj drzavi definitivno napraviti islamsku bih mirnim putem, jer u ratu niste uspjeli. I naravno da si se borio za aliju, sta mislis ko je organizovao patriotsku ligu jos '89. I zelene beretke i ko ih je naoruzao kao i tebe? Da nisi mozda sam oteo neko oruzje od neprijatelja, kao partizani hahaha. A sad slobodno nastavi pisati svoje lazne romane od komentara i kopirati ih do beskonacnosti.

chim

Sto se ljutis na mene, ja sam samo citirao ono sto je vas reis rekao takodjer u 21. vijeku, a ne sjecam se da ste se utrkivali da ga demantujete. Osim toga, vi iz sarajeva se i dalje borite za begovat kao u tursko doba, kad ste bili age i begovi, uzivali, asikovali i pjevali sevdalinke, na tudjoj zemlji koju ste dobili za prodaju svoje vjere za veceru, dok su vase komsije srbe i hrvate ubijali, otimali im djecu, zene silovali i za koje vas nije bilo briga, jer ste mislili da ce vasi gospodari turci ovde biti zauvijek. E pa taj vas vakat vise nikad nece ponovo doci i vise nikad necete uspjeti svesti srbe i hrvate na nivo nacionalne manjine, dok vi sjedite i odlucujete o njihovoj sudbini u svim institucijama bih, po principu kadija te tuzi, kadija ti sudi. To je ista serijatska bih za koju si se borio zajedno sa mudzahedinima i pod tekbirima srbima i hrvatima odsjecao glave, a sad pokusavate pod supljom o tzv. gradjanskoj drzavi definitivno napraviti islamsku bih mirnim putem, jer u ratu niste uspjeli. I naravno da si se borio za aliju, sta mislis ko je organizovao patriotsku ligu jos '89. I zelene beretke i ko ih je naoruzao kao i tebe? Da nisi mozda sam oteo neko oruzje od neprijatelja, kao partizani hahaha. A sad slobodno nastavi pisati svoje lazne romane od komentara i kopirati ih do beskonacnosti. ka @chim Ama ne ljutim se ja na tebe, ne može se normalna osoba naljutit na nekog ko nema elementarna znanja a nema baš prilike da do njih dođe. Nit ja tebi šta imam pisati. Evidentno je da ti nemaš ni škole ni pameti, al haj...nisam ja retard koji će se s tobom raspravljati. Ti samo svoje, uživaj u svojim komentarima, sve najbolje. Nemaš ti prijatelju moj pojma. Samo imaš komplekse male sredine i lažne istorije, a godina ni znanja nemaš. Sretno i vozdra tebi.

chim

Koliko god da ti i takvi imaju svoje teorije kojima opravdavaju klanja i zločine koje su napravljeni od strane Srba, pogotovo u ovom zadnjem ratu, istina je samo jedna. Već 400 godina protjeruju se muslimani s ovih prostora, nemaju pravo glasa, otima im se imovina i omalovažava ih se, sve je to, nevjerovatno za povjerovati, nešto na šta je bosanski čovjek bio navikao i s tim živio i umirao. S ovim ratovima koje ste počeli 1990 godine od vaše agresije na Sloveniju, pa na Hrvatsku, pa na Bosnu, Kosovo i sve ovo što radite i danas ovdje, u Crnoj Gori i na Kosovu ste sebi napravili neprijatelje do sudnjega dana.. Kakva god bila ta tvoja istorija kojoj su te djedovi četnici i zadojeni fašisti naučili, sad više nije važna. Ali trebaš biti siguran u ovo: Od 1992 godine imate vječno neprijatelje dokle god budemo živjeli i vi i mi ostali ovdje. To neće nikad prestati i biće još mnogo ratova poslije nas. U tim ratovima, a posljednjih 30 godina ti to jasno pokazuje, najgore ćete proći vi. Nikad bosanski vojnik nije napao Srbiju ni Hrvatsku, upamti to. U svakom sljedećem ratu vi gubite više nego svi drugi. Ne vjeruj ti nikome, ni sebi, samo toj svojoj teoriji istine, ali pogledaj u kartu. Kako mene moji roditelji nisu naučili ko ste vi, ja sam, vjeruj, svoje sinove naučio. Poživjećemo još pa ćemo vidjeti. Amin!

*

Sto se ljutis na mene, ja sam samo citirao ono sto je vas reis rekao takodjer u 21. vijeku, a ne sjecam se da ste se utrkivali da ga demantujete. Osim toga, vi iz sarajeva se i dalje borite za begovat kao u tursko doba, kad ste bili age i begovi, uzivali, asikovali i pjevali sevdalinke, na tudjoj zemlji koju ste dobili za prodaju svoje vjere za veceru, dok su vase komsije srbe i hrvate ubijali, otimali im djecu, zene silovali i za koje vas nije bilo briga, jer ste mislili da ce vasi gospodari turci ovde biti zauvijek. E pa taj vas vakat vise nikad nece ponovo doci i vise nikad necete uspjeti svesti srbe i hrvate na nivo nacionalne manjine, dok vi sjedite i odlucujete o njihovoj sudbini u svim institucijama bih, po principu kadija te tuzi, kadija ti sudi. To je ista serijatska bih za koju si se borio zajedno sa mudzahedinima i pod tekbirima srbima i hrvatima odsjecao glave, a sad pokusavate pod supljom o tzv. gradjanskoj drzavi definitivno napraviti islamsku bih mirnim putem, jer u ratu niste uspjeli. I naravno da si se borio za aliju, sta mislis ko je organizovao patriotsku ligu jos '89. I zelene beretke i ko ih je naoruzao kao i tebe? Da nisi mozda sam oteo neko oruzje od neprijatelja, kao partizani hahaha. A sad slobodno nastavi pisati svoje lazne romane od komentara i kopirati ih do beskonacnosti. ka @chim "Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno", rekao je Dobrica Ćosić opisujući povijest, sadašnjost, a kako se čini i budućnost srpske politike.

*

Ilija Garašanin 1844.g. u "Načertaniju": "U Bosni žive BOŠNJACI muhamedanske, BOŠNJACI katoličke i BOŠNJACI naše, pravoslavne vere"

*

BOSNA JE SVET Države često veličavaju sebe i svoj značaj, jedino Bosna umanjuje Kao da se stidi svega a treba da se ponosi Šta je sve prošla i prolazi, druge države bi se raspale, pripale nekom drugom A Bosna živi za sebe i prkosi Od pamtiveka pa do današnjih dana Tri naroda i tri vere, čitav svet u malom Uticaj Turske, Rusije, Amerike… A opet ni Turska, ni Rusija, ni Amerika Bosna sve ima, samo nema svest o tome da sve ima Kada se to gleda sa strane, deluje i više nego zanimljivo Banja Luka ima svoju priču, Sarajevo svoju, Trebinje svoju, Mostar svoju Gradovi kao male države, svaka za sebe Da ne pričamo o Tuzli, Zenici, Bileći, Bijeljini i mnogim drugim Za njih su to samo gradovi a za nas sa strane, luke istorije U kojima se prelamaju kulture i različitosti I sve nam je nekako zanimljivo, egzotično Kao da odemo u neki daleki svet koji nam je tu Stotinak kilometara daleko Bosna je imala i ima svoje heroje Od Mirze, Džamonje, Davorina, Kike Sarajlića, Keme i ostalih Ima i neke nove kojih još nije ni svesna Ima „Pravdu za Davida“ koja je ujedinila čitav region Imala je ćutanje Jelene Topić u Prijedoru koje je odjeknulo glasnije od najveće buke Bosna ima 1000 svojih čuda A da ne pričamo ko sve vuče odatle korene i poreklo, i neizbežni naglasak naravno Bosna je i moderna i tradicionalna Jednom nogom u srednjem veku, drugom u budućnosti Ali sve je to čini posebnom, drugačijom da je upravo ta različitost, kakvih nema Čini jedinstvenom Bosna ima Sarajevski atentat i Gavrila Principa, kao jedan od najvažnijih pucnjeva istorije Ima svoje čuvene reke – Neretvu, Bosnu, Sanu, Unu, Vrbas… Ima svoj Igman, Neum, Jahorinu, Bjelašnicu… Ima svoje Olimpijske igre kojima niko u regionu ne može da se pohvali Bosnom su izgleda svi zadovoljni, osim onih koji tamo žive A mi koji dolazimo, i u koji god deo zemlje da svratimo Nosimo najlepše uspomene Da ne pričam o gostoprimstvu i pažnji Da ne pričam o živopisnim krajevima, od mora sa jedne strane do šuma i planina sa druge I netaknutih prirodnih predela kao u raju Bosna ima dušu I preživela je nešto što nijedna država nije u evropi poslednjih decenija Rat i podele kakve se ne pamte Na kraju je sve to stvorilo jedan poseban ton Iako deo Bosne sanja Hrvatsku, drugi sanja Srbiju Ima i onih kojima je lepa i takva kakva jeste I ne bi da pripadaju drugima Nego bi da pripadaju sebi Bosna jeste svet, koliko god da je ljudima teško to da priznaju I možda nije najbolji standard Ali mnogo šta je najbolje ili bar drugačije nego na drugim mestima I ko tamo često odlazi ili se vraća Posebno leti Savršeno zna o čemu pričam Stefan Simić, „Odjeci ljudskog“, Paraćin, Srbija, 2013.

*

"Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno", rekao je Dobrica Ćosić opisujući povijest, sadašnjost, a kako se čini i budućnost srpske politike.

*

jadna je zemlja u kojoj žive srbi. sretna je zemlja gdje ih nema. samo treba stoku ubijat i tjerat. živim za rat s njima do kraja. akobogda biće- samo stoku rumunsko vlašku ubijat ništa drugo. do kraja

*

"Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno", rekao je Dobrica Ćosić opisujući povijest, sadašnjost, a kako se čini i budućnost srpske politike.

*

jadna je zemlja u kojoj žive srbi. sretna je zemlja gdje ih nema. samo treba stoku ubijat i tjerat. živim za rat s njima do kraja. akobogda biće- samo stoku rumunsko vlašku ubijat ništa drugo. do kraja

Tačno

U Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji, Crnoj Gori, Republici Kosovo i u cijelom svijetu ste NIKO. Genocidni, primitivni zatucani narod koji počinje sve ratove i gubi ih te već 30 godina svakim danom gubi svoj teritorij. I ovdje ćete, ako Bog da još vrlo malo vremena, da izgubite i ovo malo jada što ste oteli pljačkama i ubijanjem i protjerivanjem ljudi. Konačno se treba završiti ta priča i zatvorit vas u geto koji se nekad zvao Beogradski pašaluk. Bez Sandžaka koji je Bosna i Bosna će opet biti, bez Vojvodine koja ne pripada vama. Pa onda lažite sami sebe kao što ste i navikli stotinama godina lagati sve oko sebe i cijeli svijet. Laž vam je temelj postojanja, ništa više. A od ove tvoje „republike“ vrlo brzo ćeš vidjet šta će ostati! Polako samo gledaj degeneriče fašističko nacionalistički genocidni. Vrlo brzo lažljivi retardusi! Vrlo brzo.

Milojko Pantić

https://youtu.be/TYFK9Q861Ig

Milojko Pantić

https://youtu.be/TYFK9Q861Ig ka Milojko Pantić ...SVI ćemo na KRAJU dobiti ono što zaslužujemo ....

Ima

Prica o pravoslavcima je prica o divljim plemenima koja su zivjela u zemunicama do dolaska Osmanlija. Poslije su se emancipovali i zivjeli ko poslusni i usluzni kmetovi iducih nekoliko vijekova.

/ Najnovije