In memoriam / Preminula Greta Ferušić, posljednja Bosanka koja je preživjela Auschwitz

25. 01. 2022. u 08:23:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

U 98. godini preminula je Greta Ferušić, žena koja je preživjela holokaust, agresiju na BiH i opsadu Sarajeva.

Prije 77 godina bila je jedna od zatočenica koja je preživjela torture zloglasnog logora Auschwitz. Zajedno s ostalim preživjelima, Gretu su iz Auschwitza oslobodili vojnici Sovjetske armije. Svi članovi njene porodice ubijeni su u gasnim komorama.

Greta Ferušić je strahote ratnih događaja opisala i u dokumentarnom filmu bh. režisera Harisa Pašovića Greta. On se oprostio se od nje na dirljiv način.

"Otišla je jedna veličanstvena osoba. Greta Ferušić nas je napustila u 98. godini. Preživjela je mnogo toga dobrog i strašnog. Sa 18 godina preživjela je logor smrti Aušvic, i preživjela je opsadu Sarajeva (1992.-96.). Bila je veliki čovjek, i velika prijateljica! Hvala, Greta, na tvojoj divnoj ličnosti, tvojoj najdubljoj ljudskosti i tvom prijateljstvu".

Nihad Kreševljaković, bivši višegodišnji direktor SARTR-a, također se na društvenim mrežama oprostio od Grete.

"Upoznao sam je 1993. godine u Sarajevu pod opsadom. Bilo mi je fascinantno da je Greta Weinfield-Ferušić odlučila ostati sa građanima Sarajeva! Iako penzionerka, od svih sugrađana koji su preživjeli Aushwitz, ona je jedina odlučila ne napustiti grad. Slušati njenu životnu priču bilo je uzbudljivije od bilo kojeg romana ili filma. Nevoljko je pristala da 1994. godine za TV Hayat snimimo dokumentarac pod naslovom “Od Auschwitza do Sarajeva”. Nikad nije voljela govoriti o svojoj prošlosti.

Istovremeno, ovu karizmatičnu gospođu mogli ste sresti na pozorišnim predstavama i drugim kulturnim programima koji su se održavali u to vrijeme u opsjednutom Sarajevu. Uvijek je izgledala elegantno i dostojanstveno. Njen govor uvijek je bio miran i staložen.

Već je bila penzionerka, a iza nje bila je uspješna karijera. Od dekanese Građevinskog fakulteta u Sarajevu do angažirane društvene djelatnice. Ponosna, kakva je uvijek bila, nije često govorila o vlastitoj životnoj drami. Bila je koncentrirana na sadašnjost i budućnost. Mnoge njene kolege, za Gretinu priču bi saznali tek nakon što bi ugledali istetovirani broj na njenoj ruci.

Dvadesetak minuta dugi film Od Auscwitza do Sarajeva (TV Hayat) završio se slikom granatiranja grada i Gretinim odgovorom na pitanje o tome da li je razmišljala napustiti grad.

“Nije mi palo na pamet da odem iz Sarajeva”, rekla je kratko i jasno.

U to vrijeme, njene riječi mnogo su značile svima nama. Čvrsta volja gospođe Grete, zahvaljujući kojoj je preživjela strahote holokausta rasplamsavali su nadu Sarajki i Sarajlija koji su živjeli u uvjetima opsade.
Inspirirani životnom pričom Grete Weinfield, Festival MESS realizirao je i dokumentarni film Greta", napisao je Kreševljaković.

Greta Ferušić će ostati upamćena i kao jedina državljanka BiH koja je preživjela strahote Auschwitza.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (7)