Predrag Živković Tozovac preminuo u 85 godini života

3
Radiosarajevo.ba
Predrag Živković Tozovac preminuo u 85 godini života
Print Screen / Predrag Živković-Tozovac

Srbijanski pjevač i kompozitor narodne muzike, Dragan (Predrag) Živković-Tozovac, preminuo je danas u svojoj 85 godini života od posljedica zaraze koronavirusa.

Naime, posljednjih nekoliko mjeseci se borio sa zarazom, a vijest o ovoj smrti je objavio njegov kum.

Tozovac je rođen 22. januara 1936. godine u Kraljevu, od oca Svetozara-Toze Živkovića po kojem je i dobio nadimak i majke Budimke.

Iza sebe je ostavio dvoje vanbračne djece i ženu Emiliju Mimi sa kojom se oženio u svojoj 84 godini nakon 40 godina njihovog zajedničkog života.

Počeo je da radi sa svega 10 godina, a naučio je svirati bubnjeve, trubu i harmoniku.

Njegove prve pjesme su bile "Olistala šuma“, „Oči su ti tugom prelivene“, „Kad povedem kolo moje“, „Jesen stigla i u naša sela".

Postaje poznat 1967. godine pesmom „Ispod lipe, kraj potoka“.

Tokom svog života pjevao je brojne duete među kojima su sa Predragom Gojković Cunetom, Miroslavom Ilićem, Silvanom Armenulić, Lepom Lukić...

Neke od njegovih najpozntijih pjesama su "Mirjana", "Violino ne sviraj", "Oči jedne žene", "Jesen u mom sokaku", "Donesi vina krčmarice", "Rujno vino", "Ovamo cigani".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije