Poznat termin dženaze i komemoracije Asimu Horoziću

1
Radiosarajevo.ba
Poznat termin dženaze i komemoracije Asimu Horoziću
Foto: Facebook / Asim Horozić

Asim Horozić preminuo je u nedjelju, 1. oktobra, a posljednji ispraćaj bosanskohercegovačkog kompozitora bit će upriličen u petak, 6. oktobra.

Gradska uprava Tuzle obavijestila je javnost da će se ispraćaj i dženaza kompozitora Asima Horozića obaviti u petak, 6. oktobra 2023. godine u vremenu od 14 do 15 sati u Komemorativnom centru u Tuzli, a ukop na mezarju Moluhe (Tuzla), u skladu sa željom porodice.

Komemoracija u organizaciji Univerziteta u Tuzli, Srednje muzičke škole u Tuzli i Grada Tuzle održat će se u petak, 6. oktobra 2023. godine u 11 sati u amfiteatru Rektorata Univerziteta u Tuzli.

Centar prešutio strašnu istinu majkama posvojenih dječaka: 'Upalila sam TV i vidim dijete...'

Centar prešutio strašnu istinu majkama posvojenih dječaka: 'Upalila sam TV i vidim dijete...'

Komemoracija u organizaciji Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, Narodnog pozorišta u Sarajevu, Sarajevske filharmonije i Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" održat će se u četvrtak, 12. oktobra 2023. godine u 11 sati u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Rođen je u Tuzli 1958. godine i bio je jedna od najznačajnijih muzičkih ličnosti u savremenoj bosanskohercegovačkoj umjetničkoj muzici.

Komponovao je opere Hasanaginica, Aska i Vuk i Zmaj od Bosne, a njegova djela izvođena su širom svijeta.

Asim Horozić je komponovao i koncertni stav za klarinet i orkestar Kapija, posvećen stradanju tuzlanske mladosti 25. maja 1995. godine, te mnoga druga djela za solističke instrumente, orkestar, kamerne sastave. Diplomirao je kompoziciju na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, a po završetku studija vratio se u Tuzlu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije