Posljednji ispraćaj Petra Skerta, legende Sarajeva

Radiosarajevo.ba
Posljednji ispraćaj Petra Skerta, legende Sarajeva
Petar Skert, dugogodišnji direktor štamparije OKO i grafički inženjer, preminuo je u Sarajevu u 80. godini života.

Petar Skert ostat će upamćen kao najveći prijeratni izdavač u BIH, počasni član PEN centra BIH, član Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug  99, jedan od osnivača Fondacije Obrazovanje gradi BiH i član Udruženja Slovenaca u Sarajevu „Cankar“.

Petra će kolege i prijatelji pamtiti kao legendu izdavaštva u Sarajevu – njegovo ime moglo se naći na brojnim izdanjima udžbenika i drugih knjiga. Kao dugogodišnji direktor štamparije OKO pri Oslobođenju, u to vrijeme najsavremenije štamparije u bivšoj Jugoslavije, bio je odgovoran za štampanje stotina knjižnih izdanja i hiljada brojeva Oslobođenja i svih drugih časopisa koji su se do rata štampali u Sarajevu. 

"Sresti gospodina Petra ujutro, to je bio događaj. Njegov radni elan, prisutnost u gradu činili su ga jednim od legendi Sarajeva. Skromnost, privrženost, korektnost i otmjenost gospodina Skerta je nešto na što smo se mogli ugledati. Gradio Sarajevo, Olimpijadu, Bosnu i Hercegovinu, bio je simbol i uzor za mlađe generacije", rekao je Zoran Doršner, prijatelj Petra Skerta na posljednjem ispraćaju koji je održan na sarajevskom groblju Lav. 

Tužan sam ali i ponosan da je Petar Skert bio jedan od osnivača udruženja Obrazovanje gradi BIH. Kroz sve ove dvadeset i četiri godine zdušno je pomagao sve projekte koji su trebali da sačuvaju obrazovanje za mlade, starije a i za nas koji čitavog života učimo", rekao je Jovo Divjak, na ispraćaju. 

Petar Skert je bio poštovalac kulturnog života u Sarajevu, redovan pratilac koncertnog i pozorišnog života Grada.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije