Pedijatrica: Trebamo strahovati od pojave epidemija ospica, rubeole, zaušnjaka

0
Radiosarajevo.ba
Pedijatrica: Trebamo strahovati od pojave epidemija ospica, rubeole, zaušnjaka
Foto. Facebook / Prim.dr. Amra Junuzović-Kaljić

Prim.dr. Amra Junuzović-Kaljić, spec. pedijatar i predsjedavajuća Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju govori za Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine o procesu redovne imunizacije u Kantonu Sarajevo tokom pandemije COVID – 19, upozorava na mogućnost pojave epidemija zaraznih bolesti ukoliko imunizacijska pokrivenost najmlađe populacije u KS i dalje bude mala, te daje korisne savjete roditeljima.

Da li je i na koji način pandemija COVID – 19 poremetila proces redovne imunizacije u Kantonu Sarajevo?

Junuzović-Kaljić: Pandemija Covid-19 je od samog početka uticala na redovnu vakcinaciju djece širom svijeta, pa tako i na redovni program vakcinisanja u Kantonu Sarajevo. Primjena mjera ograničenja širenja zarazne bolesti, s jedne strane, i ogroman pritisak koji obolijevanje od Covid-19 čini na zdravstveni sistem, s druge strane, rezultira da broj nevakcinisane i nepotpuno vakcinisane djece raste, što povećava rizik od od vakcinacijom preventabilnih bolesti. Ujedno, ova pandemija nas uči i upozorava, koliko su vakcine važne i kako se bez zaštite vakcinama, bolest brzo širi sa teškim posljedicama.

Šta savjetujete roditeljima nevakcinisane ili nepotpuno vakcinisane djece?

Junuzović-Kaljić: U svakom kontaktu sa roditeljima savjetujem da pristupe vakcinaciji ili da dopune eventualno nedostajuće vakcine, jer je od velike važnosti za svako dijete da dobije sve vakcine iz Programa imunizacije, što mu pruža kvalitetnu zaštitu od zaraznih bolesti. Razumijevajući da roditelji mogu imati različite stavove o obaveznoj imunizaciji, da su ponekada zbunjeni ili su u nedostatku informacija, svi mi, zdravstveni profesionalci smo spremni da u otvorenoj komunikaciji dođemo do zajedničkog cilja – zdravo, zaštićeno dijete. Zdravstvena dobrobit imunizacije je dobro poznata, kroz činjenicu da vakcine na godišnjem nivou spašavaju 2-3 miliona života, drastično smanjujući širenje zaraznih bolesti, invaliditeta i trajnih oštećenja zdravlja, kao i najtežih ishoda bolesti.

Kako roditelji trebaju da postupaju pri dogovaranju pregleda i vakcinacija djece u zdravstvenim ustanovama tokom pandemije COVID – 19?

Junuzović-Kaljić: Pojava pandemije COVID -19 je izmijenila režim rada u vakcinalnim centrima, na način da sa roditeljima pretežno telefonski dogovaramo oko termina vakcinacije. Zakazivanje termina kombinujemo vakcinaciju sa sistematskim pregledima djece. Na vakcinalnim punktovima, obezbijeđen je odgovarajući ulaz i fizička odvojenost zdrave djece, a termini zakazani tako da nema okupljanja roditelja sa djecom u većem broju, kako bi se poštovale protuepidemijske mjere.

Šta kaže statistika u 2020. godini, u kojoj su mjeri djeca u Kantonu Sarajevo vakcinisana protiv „dječijih bolesti“?

Junuzović-Kaljić: Tokom 2020. godine je došlo do velikog pada imunizacijske pokrivenosti najmlađe populacije u Kantonu Sarajevo. U ovogodišnjoj ciljnoj grupi za imunizaciju, petovalentna vakcina (protiv difterije, tetanusa, pertussisa, dječije paralize i Haemophilus influenzae tip B) je pala na oko 60%, a MRP vakcina (protiv Morbilla, Rubeole i Parotitisa), prva doza, na 29%. Ovakav pad zaštićenosti djece vakcinacijom je svakako ispod poželjnih 95% vakcinisanih, jako je zabrinjavajući i vodi nas u rizik od obolijevanja i epidemija zaraznih bolesti.

Trebamo li strahovati od pojave epidemija ospica, rubeole, zaušnjaka i ostalih bolesti u bliskoj budućnosti?

Junuzović-Kaljić: Da, realna mogućnost da ćemo imati epidemije postoji. Kako sam već navela, rizik od zaraznih bolesti se povećava što je imunizacijska pokrivenost manja. Navedeni podaci su jako upozoravajući, što bi svakako trebalo navesti svakog roditelja da promisli koje vakcine njegovo dijete nije primilo, te da se javi pedijatrijskim službama i pristupi vakcinaciji. Kao primjer ću navesti: Morbilli (ospice) su jedna od najinfektivnijih zaraznih bolesti, te ako dijete nije zaštićeno, skoro je sigurno da će dobiti morbile ako dođe u kontakt sa virusom.

Kako kao pedijatar, ali i kao predsjedavajuća Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju, odgovarate roditeljima koji polemiziraju kvalitetu, efikasnost i sigurnost vakcina u Federaciji BiH?

Junuzović-Kaljić: Prije svega, vrlo je važna otvorena komunikacija sa roditeljima, koji nekad imaju zadršku i propituju se oko svega onog što čini sigurnost vakcina. Važna informacija za roditelje je da se u FBiH primjenjuju vakcine koje su licencirane i odobrene od Evropske Medicinske Agencije (EMA), sa čijim je propisima državna regulatorna agencija u BiH uskladila postupke za registraciju vakcina. Svaka serija vakcina prolazi kroz rigorozne kontrole kvaliteta u nezavisnim laboratorijama, a proizvođač garantira da je vakcina usklađena sa propisanim standardom, koji je mnogo viši nego za većinu lijekova. Vakcina, kao i svaki drugi lijek mora da prođe kontrolu i dobije dozvolu koju izdaje Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH. Ovdje ću dodati, da uvijek u razgovoru sa roditeljima istaknem da je vakcinacija utemeljena na naučnim dokazima i istorijskim dokazima koliko nam je kao civilizaciji vakcinacija pomogla u borbi sa zaraznim bolestima i na kraju da sam ja redovno vakcinisala svoju djecu i svojeg unuka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije