Razgovor / Palmer o sporazumu "trojke" i ANP-u: Sankcije Dodiku urodile plodom

15. 08. 2019. u 09:18:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a za Evropu i Euroaziju Matthew Palmer je u razgovoru za Glas Amerike kazao da SAD podržava nedavni dogovor političkih lidera i da je budućnost BiH u vezi s EU-om, NATO-om i partnerstvo sa SAD-om.

Razumijemo da postoje diskusije o tome kako će taj dogovor postati operativan. Posebno razumijemo da su članovi Predsjedništva Komšić i Džaferović jasno dali do znanja da žele dogovor o podnošenju Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) NATO-u, kao dio sporazuma o formiranju vlasti. Podržavamo njihovo pravo na to. Nadamo se da će se Predsjedništvo okupiti i dogovoriti o putu prema naprijed koji svima odgovara“, istakao je Palmer.

Najave Milorada Dodika da neće slati ANP u Brisel te izjave njegovog savjetnika da još nije sigurno da li će se o tome razgovarati Palmer ocjenjuje kao „politiku“.

„A ono što je važno u politici jeste da ljudi odrede svoje stavove, iznesu ih i zatim pregovaraju o
kompromisu na putu prema naprijed. To je nešto od temeljnog značaja za BiH. Postoji dogovorena politika na državnom nivou koja podržava i put ka EU i put ka NATO-u. Ne vjerujemo da su ti putevi na bilo koji način kontradiktorni, upravo suprotno. Komplementarni su. U suštini, reforme koje su dio NATO procesa podržavale bi reforme koje su potrebne da i BiH krene prema EU“, pojasnio je Palmer.

Dodao je da je važno da se ANP preda, kako bi BiH mogla biti partner NATO-u u promoviranju reformi u odbrambenom i sigurnosnom sektoru.

„NATO donosi puno toga i može pomoći BiH da ojača svoje sposobnosti u ovim vrlo važnim područjima. I smatramo da će te reforme olakšati napredak ka članstvu u EU“, naglasio je Palmer.

On smatra da Dodikove prijetnje dovođenjem u pitanje nadležnosti države BiH ne mogu pomoći u stvaranju političke klime koja vodi ka kompromisu i dogovoru.

Tako da se nadam da predsjednik Dodik neće zadržati takvu tvrdokornu retoriku. Mislim da je to u osnovi beskorisno i da stvara političku klimu u kojoj imate pobjednike i gubitnike, a ne priliku da svi dobiju dio onoga što žele i da budu u poziciji da prihvate da su nešto uspjeli“, izjavio je Palmer.

Pojasnio je da je SAD Dodiku nametnuo sankcije kao odgovor na niz koraka koji su trebali kulminirati referendumom o otcjepljenju entiteta RS od BiH.

„Mislim da je ta odluka u potpunosti bila opravdana s obzirom na tadašnje okolnosti. I mislim da činjenica da je retorika o referendumu o otcjepljenju znatno oslabila, nakon što su uvedene sankcije, pokazuje da je bila učinkovita u postizanju tog cilja“, smatra Palmer.

NEMA KOMENTARA