Ovo je doktorica Duška Regoda - 'zlatna značka' Univerziteta u B. Luci koja ne može dobiti posao

5
Radiosarajevo.ba
Ovo je doktorica Duška Regoda - 'zlatna značka' Univerziteta u B. Luci koja ne može dobiti posao
Foto: Facebook / Duška Regoda

Dr. Duška Regoda završila je medicinu na Medicinskom fakultetu u Banjaluci u septembru 2022. sa prosjekom 9,80. Od prve do šeste godine bila je najbolji student, kako na studijskom programu medicina, tako i među studentima svih drugih studijskih programa na Medicinskom fakultetu.

Dobitnik je zlatne značke Univerziteta u Banjoj Luci, plakete Medicinskog fakulteta, povelje Komore doktora medicine RS. U toku studija bavila se volonterskim radom, volontirala u Urgentnom centru UKC-a RS, bila je lokalni koordinator za medicinsku edukaciju u SaMSIC-u, te je i dobitnica stipendija za izuzetno nadarene studente fonda “dr Milan Jelić” i fondacije “dr Valentina Vrtikapa”.

Ovu informaciju na svom portalu objavio je Edhem Čustović, Tuzlak koji živi u Melbournu u Australiji gdje radi na renomiranom La Trobe univerzitetu.

Lijepe vijesti: Admir Mašić, bh. profesor na prestižnom MIT-u, otkrio hiljade godina staru misteriju

Lijepe vijesti: Admir Mašić, bh. profesor na prestižnom MIT-u, otkrio hiljade godina staru misteriju

"Ništa od navedenog nije bilo dovoljno dobro da dobije posao koji je željela, u državnoj bolnici i snu specijalizacije za kardiologa. Duška je djete sela, tačnije Borkovići kod Banja Luke. Cijeli život se borila da bude najbolja, uprkos svemu savlada je sve prepreke u životu da bi joj pred sami početak velike karijere neki "moćnik, beskičmenjak i mamlaz" pokazao "kako to kod nas ide".

U kratkom razgovoru sa Duškom shvatio sam koliko je ona pametna, borbena, hrabra i odlučna. "Želja mi je da se ovo objavi jer nisam jedina u ovakvoj situaciji, ali se drugi nažalost boje da izađu javno. Planiram raditi što više, učiti i truditi se da budem najbolji ljekar kog je Bosna i Hercegovina ikad imala. Naći će se ustanova koja će cijeniti moje znanje. Uprkos svega, u budućnosti namjeravam zajedno sa sestrom koja je student medicine takođe, da stipendiramo školovanje djece sa sela, s obzirom da nas dve živimo na selu," kaže Duška.

Ovo zasigurno nije prvi i nažalost neće biti posljednji slučaj da naše najbolje odbacuje sistem. Prestanite se igrati šefova i učinite nešto da zadržimo najbolje od naše djece u zemlji.

Čestitamo: Bosanka Sara Vanovac dobila stipendiju za doktorat na prestižnom svjetskom univerzitetu

Čestitamo: Bosanka Sara Vanovac dobila stipendiju za doktorat na prestižnom svjetskom univerzitetu

Molimo zadržite Dušku u Bosni i Hercegovini, ako ne zbog "Duški" koje su već otišle onda kao primjer za "Duške" koje će tek naš obrazovni sistem proizvesti, kao primjer da ovdje mogu ostati i biti najbolji u svojoj zemlji.

A kad mi neko kaže da je "neprijatelj" druga etnička skupina u Bosni i Hercegovini, pogledajte ovakve situacije. Najveći neprijatelj u sve tri etničkim torovima su oni "vaši" unutar vaše etničke grupe koji kradu, lažu, varaju, koji praktikuju nepostizam kao nešto sasvim prihvatljivo.

Oni se prodaju kao veliki vjernici, patrioti. Oni se prodaju kako brinu o vama i štite vas od onih drugih i trećih. A oni zapravo trpaju gdje god mogu, namještaju gdje mogu sve sa ciljem da njima bude dobro. Ne može nama niko biti neprijatelj koliko smo mi sami sebi neprijatelj", napisao je Ćustović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije