Potvrđeno / Ovo je čovjek koji će naslijediti kardinala Vinka Puljića

24. 01. 2020. u 14:18:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Nakon što je papa Franjo ove sedmice imenovao vojnog biskupa mons. dr. Tomu Vukšića nadbiskupom koadjutorom Vrhbosanske nadbiskupije, što je u srijedu potvrdio press ured Svete Stolice, u javnosti su se ozbiljno nagovještava da je to uvod u najznačajnije promjene u hijerarhiji Katoličke crkve u BiH u posljednjih decenija. 

Piše: Faruk Vele

Redovne promjene 

Indikativno, čestitku Vukšiću uputio je jučer i premijer Hrvatske Andrej Plenković. 

"Vjerujem da ćete u svom daljnjem predanom pastoralnom služenju raditi na njihovoj dobrobiti, izgrađivanju zajedništva i snaženju položaja naših sunarodnjaka u Bosni i Hercegovini", rekao je Plenković, saopćila Vlada Hrvatske. 

Imenovanje Vukšića dolazi u trenutku kada je kardinal Vinko Puljić, sadašnji vrhbosanski nadbiskup najavio kako će naredne godine, 2021. godine, zatražiti umirovljenje zbog navršenih godina starosti.

Pomoćni biskup vrhbosanski msgr. Pero Sudar već je napustio dužnost, a povlačenje je nagovijestio i banjolučki biskup Franjo Komarica, dok je mostarski biskup Ratko Perić još prošle godine stekao uvjete za mirovinu

Mons. Ivo Tomašević, generalni tajnik Biskupske konferencije BiH, kaže za Radiosarajevo.ba da je riječ o redovitim promjenama u Crkvi. 

"Naime, Katolička Crkva ima Zakonik kanonskoga prava prema kojem svaki dijecezanski biskup treba Svetom Ocu predati odreknuće od službe kada navrši 75 godina života, a Papa odlučuje do kada će taj biskup još upravljati biskupijom.

Budući da su trojica dijecezanskih biskupa u Bosni i Hercegovini: biskup Ratko Perić u Mostaru, nadbiskup Vinko Puljić u Sarajevu i biskup Franjo Komarica u Banjoj Luci rođeni godinu za godinom: 1944, 1945. i 1946. godine te da je biskup Perić prošle godine napunio 75 godina života, nadbiskup Puljić će tu dob napuniti 8. rujna ove godine, a biskup Komarica sljedeće godine, riječ o redovitim promjenama u upravljanju Mostarsko-duvanjskom uključujući i Trebinjsko-mrkansku biskupiju te Vrhbosanskom nadbiskupijom i Banjolučkom biskupijom", navodi Tomašević. 

Dijecezanski biskup, dodaje Tomašević, može zatražiti da mu Sveti Otac imenuje pomoćnog biskupa koji nema pravo nasljedstva, a nama u BiH poznati su mons. Pero Sudar u Sarajevu i mons. Marko Semren u Banjoj Luci. Inače, biskupi koadjutori u pravilu se imenuju kao osobe s pravom preuzimanja biskupske časti. 

"Dijecezanski biskup može, ako želi, zatražiti da mu Sveti Otac imenuje biskupa koadjutora koji će mu pomagati u cjelokupnom upravljanju biskupijom i koji će ga, kada to Sveti Otac, odluči kanonski naslijediti u upravljanju biskupijom. U tom duhu papa Franjo imenovao je dosadašnjeg vojnog biskupa u BiH mons. Tomu Vukšića na službu nadbiskupa koadjutora Vrhbosanske nadbiskupije kako bi pomagao nadbiskupu Vinku Puljiću u cjelokupnom upravljanju nadbiskupijom i kanonski ga naslijedio na stolici vrhbosanskih nadbiskupa kada to odluči Sveti Otac. Treba istaknuti da će, i nakon što upravljanje Vrhbosanskom nadbiskupijom kanonski preuzme mons. Tomo Vukšić, kardinal Vinko Puljić i dalje ostati član Kardinalskog zbora", govori Tomašević za Radiosarajevo.ba        

Bogato iskustvo

Mons. dr. sc. Tomo Vukšić je rođen 9. januara 1954. u Studencima, u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji. Nakon što je pohađao filozofsko-teološki studij u Sarajevu, i odslužio vojsku (1977-1978), bio je zaređen za svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije u Studencima, 29. juna 1980.

Bio je župni vikar u katedrali u Mostaru od 1980. do 1982. Zatim, kao stipendista Propaganda Fide, postigao je magisterij iz ekumenske teologije na Papinskom orijentalnom institutu (1984.) te onaj iz kanonskoga prava na Papinskom sveučilištu Urbaniana (1986.).

Od 1986. do 1988. vršio je službu tajnika Biskupije i biskupa Pavla Žanića. Poslije toga bio je pitomac Papinskoga hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu (1988.-1991.), i ponovno student na Papinskom orijentalnom institutu, gdje je postigao doktorat (1991.) tezom: „Odnosi među katolicima i pravoslavcima u Bosni i Hercegovini od 1878. do 1903.“

Bio je pročelnik Teološkog instituta u Mostaru (od 1991. do 1994.); predavač na Teološkom institutu u Dubrovniku (1992.-1997.); vicerektor Bogoslovije u Sarajevu (od 1993. do 1998.); sudski vikar u Mostarsko-Duvanjskoj biskupiji (1993.-2009.); ravnatelj Katoličke tiskovne agencije Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine (od 1998. do 2005.), član Mješovitoga povjerenstva za primjenu Temeljnog ugovora između Svete Stolice i Bosne i Hercegovine. 

Sveti Otac Benedikt XVI. osnovao je, 1. veljače 2011. Vojni ordinarijat za Bosnu i Hercegovinu te imenovao generalnog vikara Mostarsko-duvanjske biskupije i profesora na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu dr. don Tomu Vukšića za prvog biskupa vojnog ordinarija. Za biskupa je zaređen 2. travnja 2011. u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve. 

Odlično poznaje talijanski jezik; zna također njemački i francuski. 

Autor je brojnih i cijenjenih publikacija iz teologije, kanonskoga prava, povijesti Crkve, suvremenih pitanja.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA