Osamdeset godina od rođenja Mustafe Nadarevića jednog od najvećih glumaca naših prostora

0
Radiosarajevo.ba
Osamdeset godina od rođenja Mustafe Nadarevića jednog od najvećih glumaca naših prostora
Foto: Arhiv / Mustafa Nadarević

Mustafa Nadarević, jedan od najpoznatijih bosanskohercegovačkih glumaca rođen je na današnji dan 1943. godine.

On nas je, ostavljajući iza sebe veliku karijeru napustio 22. novembra 2020. godine u Zagrebu, nakon borbe s rakom pluća, u 78. godini života.

Mustafa Nadarević rođen je u Banjoj Luci 2. maja 1943. godine. Ubrzo se, zbog bombardovanja Banja Luke, seli u Zagreb gdje završava osnovnu školu. Nakon završene gimnazije u Rijeci, diplomirao je na Akademiji za kazališnu umjetnost u Zagrebu.

Masovna tučnjava kod SCC-a u Sarajevu: Bačen suzavac, policija na terenu

Masovna tučnjava kod SCC-a u Sarajevu: Bačen suzavac, policija na terenu

U Zagrebačkom teatru mladih započeo je pozorišnu karijeru, a od 1969. godine je član Drame Hrvatskog narodnog pozorišta u Zagrebu.

Mustafa Nadarević
Foto: Arhiv: Mustafa Nadarević

Nadarević je ostavio neizbrisiv trag u kulturi južnoslavenskog prostora, nakon pola stoljeća njegovog djelovanja na sceni.

Ostvaruje značajne uloge u domaćem i stranom repertoaru: Bodgan u Hvarkinji, Pomet u Dundu Maroju, Miletić u Ostavci, Leone u Gospodi Glembajevima... Lorenzacco u Lorenzaccio, Cyrano u Cyranou de Bergeracu, Platonov u drami bez naslova, Figaro u Figaro se ženi i Figaro se rastaje, M.P. Murphy u Letu iznad kukavičjeg gnijezda...

Filmsku karijeru započinje sporednim ulogama početkom osamdesetih godina, da bi se zatim nametnuo kao izbor za glavne uloge. Na filmu se etablira ulogom daidže Zijaha u filmu Otac na službenom putu (E. Kusturica), te filmovima Miris Dunja (M. Idrizović), Već viđeno (G. Marković), Glembajevi (A. Vrdoljak - za koju je dobio Zlatnu arenu festivala u Puli za najboljeg glumca), Praznik u Sarajevu (B. Filipović), Gluvi barut (B. Čengić), Savršeni krug (A. Kenovića), uloga Izeta Fazlinovića u seriji Lud, Zbunjen Normalan i druge.

Mustafa Nadarević
Foto: Arhiv: Mustafa Nadarević

Kao reditelj debitovao je 1992. godine predstavom Let iznad kukavičjeg gnezda, a od tada je postavio više predstava, između ostalih Balkanskog špijuna Dušana Kovačevića i Zabune Alana Ajbourna u Satiričnom kazalištu Kerempuh i Hasanaginicu Milana Ogrizovića u HNK i Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu predavao je dvije godine, na sarajevskoj jedan semestar. Odlukom Ministarstva kulture RH 2006. godine proglašen je nacionalnim prvakom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije