Ljupka kuharica i balerina: Tea Mamut kuhala i za Michaela Douglasa

Elma Behram
Ljupka kuharica i balerina: Tea Mamut kuhala i za Michaela Douglasa
Mlada Splićanka, 28-godišnja Tea Mamut prije tačno deset godina zakoračila je u svijet kulinarstva. Bilo je to kada je 2006. godine upisala studij u New Yorku.

Diplomirala je na prestižnoj akademiji Culinary Institute of America.

Svoje umijeće imala je priliku pokazati i u njujorškom restoranu Daniel, za kojeg se procjenjuje da je jedan od deset najboljih na svijetu. Nije to sve, radila je i u Londonu, Njemačkoj, Austriji... a radila je i kao "food & beverage manager" na Olimpijskim igrama u Londonu.

Ovo je samo djelić onoga što zahvaljujući pretragama na internetu saznajemo o ovoj ljupkoj dami. Gledati je kako kuha pravo je zadovoljstvo, jer Tea ne samo da je izvrsna poznavateljica slastica, ona je i savršena prezenterka koju možete gledati satima da vam ne dosadi.

Iako je radila u svjetskim restoranima s tri Michelinove zvjezdice te imala priliku ostati u Americi, Tein izbor je bio povratak u rodnu Hrvatsku.

Od malih nogu bavila se baletom te je to mogao biti njen profesionalni izbor, ali Tea se ipak našla u čarobnom svijetu slastica. Kako se to dogodilo, pitali smo je?

"Sasvim slučajno, moram priznati, iako sam u srednjoj školi počela pokazivati veliki interes prema kulinarstvu općenito, nisam ni sanjala da će mi to u bliskoj budućnosti postati profesija. Jednom je bila emisija na RTL-u o toj prestižnoj akademiji i znala sam da je to mjesto za mene. Pet mjeseci kasnije moj san se ostvario.

Baletom sam se bavila od ranih nogu i to je moja velika ljubav. Nakon 12 godina plesa i nastupa u ansamblu splitskog HNK u Labuđem jezeru, otišla sam u New York i, nažalost, prestala sam plesati. Zato danas idem rekreativno i jako uživam u tome!“, priča za Radiosarajevo.ba Tea Mamut.

Za vrijeme boravka u New Yorku Tea je radila i u čuvenom restoranu Daniel s 3 Michelin zvjezdice. Za to vrijeme imala je priliku pripremati deserte za brojne poznate ličnosti.

„Najveći izazov bilo je uopće raditi u tom vrhunskom restoranu jer je to zaista kao u vojsci. Moram priznati da je malo falilo da odustanem, ali srećom imala sam čvrstu volju i želju i uspjela sam odraditi tu godinu dana. Radila sam za Natalie Portman u dva navrata - naravno nervoza je bila velika - zatim za Kate Hudson, Jimmyja Fallona i Michaela Douglasa“.

Bez obzira na svu blještavost svjetskih metropola, život u gradovima poput Splita mnogo je privlačniji, ispričala nam je Tea, i to zato što i kada ste najzauzetiji, stižete svoje vrijeme odvojiti za bliske ljude.

„Slobodno vrijeme u mom poslu je uvijek ograničeno ali za svoje bližnje nije nikad upitno. Počela sam se ponovno rekreativno baviti baletom, ali nažalost fiksni termini su mi često problem i još uvijek ne uspijevam doći na svaki trening, ali trudim se!“.

Dok intenzivno radi na razvijanju svog brenda O'š kolač Tea Mamut će biti članica stručnog žirija u novoj sezoni emisije Tri, dva, jedan – peci! na RTL televiziji.

„Da, uskoro počinje slastičarski show 321 peci. Jako se veselim ovom projektu i kolegama Žakline Troskot i Tomislavom Špićekom s kojima sam u žiriju“.

Tei želimo jednako uspješnu karijeru i u narednim godinama, zahvaljujemo se na vremenu koji je odvojila za portal Radiosarajevo.ba te na receptu koji poklanja našim čitateljima pred nadolazeće praznike.

Keksi bez brašna

Za 13 komada je potrebno:

40 g maslaca, 60 g smeđeg šećera, 1 jaje, 120 g mljevenih badema, 50 g kokosovog brašna, prstohvat soli ½ žličice praška za pecivo, 50 g tamne čokolade

Priprema:

U mikseru razradite maslac sa šećerom. Zatim dodajte jaje, kratko izmiksajte i špatulom očistite stijenke zdjele. U smjesu stavite sve preostale suhe sastojke - mljevene bademe, kokosovo brašno, prašak za pecivo, prstohvat soli i sitno nasjeckanu tamnu čokoladu te kratko izmiksajte dok dobijete povezanu smjesu. Na pleh stavite papir za pečenje, formirajte male kuglice i lagano ih spljoštite poput pljeskavice. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180° C, 13 do 15 minuta ili dok keksi ne dobiju zlatnosmeđu boju po rubovima.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije