Obavljena dženaza prof. dr. Fikretu Karčiću: Oproštaj od junaka našeg doba

F. V.
Obavljena dženaza prof. dr. Fikretu Karčiću: Oproštaj od junaka našeg doba
Foto: F. V. / Radiosarajevo.ba / Obavljena dženaza prof. dr. Fikretu Karčiću

U haremu Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu danas je obavljena dženaza prof. dr. Fikretu Karčiću, uglednom profesoru Pravnog fakulteta u Sarajevu i bivšeg predsjedniku Ustavnog suda Islamske zajednice u BiH, koji je umro jučer u 67. godini.

Dženazu je predvodio reisul-ulema Husein ef. Kavazović, koji je u suzama rekao da je "prof. dr. Karčić bio veliki čovjek koji nas je zadužio i iza kojeg su ostala velika djela."

Od uglednog profesora se oprostila njegova porodica, rodbina i brojni prijatelji, a ukop profesora Karačića, iza kojeg su ostali supruga Hamida, sinovi Hamza, Harun i Hikmet, ali i velika djela i brojni studenti, obavit će se u haremu Čurčića džamije u Sarajevu.

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

Uoči dženaz-namaza prisutnima se obratio akademik Enes Karić, jedan od vodećih bh. teologa.

Islamski teološki fakultet, odnosno Fakultet islamskih nauka u Sarajevu ostaće trajno dužan prof. dr Fikretu Karčiću na savremenom utemeljenju vjersko-pravnih studija. Nikada ne treba zaboraviti da je, preko ugleda i reputacije prof. dr Fikreta Karčića, Fakultet islamskih nauka umnogome postao poznat u Evropi i svijetu. Žao nam je zbog preranog odlaska prof. dr Fikreta Karčića“, rekao je akademik Karić.

Podsjetimo, Fikret Karčić je rođen u Višegradu 1955. godine. Srednješkolsko obrazovanje je stekao u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu. Godine 1978. završio je Pravni fakultet u Sarajevu. Stepen magistra i doktora nauka stekao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1985., odnosno 1989. godine.

Bio je profesor komparativne pravne historije na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Predavao je na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, Marmara univerzitetu u Istanbulu, Međunarodnom islamskom univerzitetu Malezija, Univerzitetu u Oslu i Boise State University (SAD).

Njegov glavni akademski interes bila je historija islamskog prava i institucija u Bosni i Hercegovini u post-osmanskom periodu, reformistički pokreti u islamu, balkanski muslimani i komparativne pravne kulture.

Karčić je u dva mandata bio predsjednik Ustavnog suda Islamske zajednice. Također, bio je urednik Glasnika i dugogodišnji kolumnista IIN Preporod.

Obavljena dženaza prof. dr. Fikretu Karčiću - undefined

Foto: F. V. / Radiosarajevo.ba: Obavljena dženaza prof. dr. Fikretu Karčiću

Godine 2018. zajedno s dr. Enesom Karićem bio je dobitnik prestižne nagrade za životne djelo koje dodjeljuje Udruženje muslimanskih društvenih naučnika (UK).

Među objavljenim djelima Fikreta Karčića izdvajaju se „Šerijatski sudovi u Jugoslaviji 1918-1941“, „Društveno-pravni aspekt islamskog reformizma“, „The Bosniaks and the Challanges of Modernity: Late Ottoman and Hapsbury Times“, „Studije o šerijatskom pravu i institucijama“, „ Metodi istraživanja u islamskim naukama“, „Muslimani Balkana: istočno pitanje u XX vijeku“, „The Other European Muslims: A Bosnian Experience“ .

Da, profesor Karčić bio je istinski junak našeg doba. Neka mu je vječni rahmet, njegova djela će zasigurno dugo živjeti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije