Danas dženaza prof. dr. Fikretu Karčiću: Bio je istinski junak našeg doba

0
F. V.
Danas dženaza prof. dr. Fikretu Karčiću: Bio je istinski junak našeg doba
Foto: Privatni album / Dženaza i ukpo prof. Karčiću obavit će se danas

U haremu Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu danas će biti obavljena dženaza prof. dr. Fikretu Karčiću, uglednom profesoru Pravnog fakulteta u Sarajevu i bivšeg predsjedniku Ustavnog suda Islamske zajednice u BiH, koji je umro jučer u 67. godini.

Ukop profesora Karačića, iza kojeg ostaju supruga Hamida, sinovi Hamza, Harun i Hikmet, ali i velika djela i brojni studenti, bit će obavljen u haremu Čurčića džamije u Sarajevu.

Podsjetimo, Fikret Karčić je rođen u Višegradu 1955. godine. Srednješkolsko obrazovanje je stekao u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu. Godine 1978. završio je Pravni fakultet u Sarajevu. Stepen magistra i doktora nauka stekao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1985., odnosno 1989. godine.
Bio je profesor komparativne pravne historije na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Predavao je na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, Marmara univerzitetu u Istanbulu, Međunarodnom islamskom univerzitetu Malezija, Univerzitetu u Oslu i Boise State University (SAD).

Cijene u Neumu veće za 10-15 posto, trenutna popunjenost hotela na 70 posto

Cijene u Neumu veće za 10-15 posto, trenutna popunjenost hotela na 70 posto

Njegov glavni akademski interes bila je historija islamskog prava i institucija u Bosni i Hercegovini u post-osmanskom periodu, reformistički pokreti u islamu, balkanski muslimani i komparativne pravne kulture.

Karčić je u dva mandata bio predsjednik Ustavnog suda Islamske zajednice. Također, bio je urednik Glasnika i dugogodišnji kolumnista IIN Preporod.

Godine 2018. zajedno s dr. Enesom Karićem bio je dobitnik prestižne nagrade za životne djelo koje dodjeljuje Udruženje muslimanskih društvenih naučnika (UK).
Među objavljenim djelima Fikreta Karčića izdvajaju se „Šerijatski sudovi u Jugoslaviji 1918-1941“, „Društveno-pravni aspekt islamskog reformizma“, „The Bosniaks and the Challanges of Modernity: Late Ottoman and Hapsbury Times“, „Studije o šerijatskom pravu i institucijama“, „ Metodi istraživanja u islamskim naukama“, „Muslimani Balkana: istočno pitanje u XX vijeku“, „The Other European Muslims: A Bosnian Experience“ .

Da, profesor Karčić bio je istinski junak našeg doba. Neka mu je vječni rahmet, njegova djela će zasigurno dugo živjeti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije