Obavljena dženaza Enveru ef. Prolazu, dugogodišnjem ilidžanskom imamu

F.V.
Obavljena dženaza Enveru ef. Prolazu, dugogodišnjem ilidžanskom imamu
Foto: Radiosarajevo.ba / Dženaza Enveru ef. Prolazu

U prisustvu velikog broja vjernika danas je u haremu Centralne džamije na Ilidži obavljena dženaza-namaz dugogodišnjem ilidžanskom imamu Enveru ef. Prolazu, koji je umro 11. augusta.

Ukop je obavljen istog dana na mezarju Bistrički put – Rakovica.

Dženazu-namaz na Ilidži je predvodio imam Centralne džamije Resul ef. Alić, a u Rakovici Mujo ef. Berilo, i to po vasijetu (oporuci) ef. Prolaza.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Husein ef. Kavazović uputio je porodici Prolaz riječi suosjećanja, ističuću veliki doprinos Enver ef. tokom višedecenijskog rada u IZBiH.

Vijest o smrti ef. Prolaza obavljena je tačno četiri godine nakon što mu je, 12. augusta 2017. godine, dodijeljena čast da otvori Centralnu džamiju na Ilidži, u čiju izgradnju je uložio mnogo truda.

Enver ef. Prolaz rođen je 1952. godine u Visokom. Svršenik je Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu i Šerijatskog fakulteta u Libiji. Obavljao je dužnost glavnog imama u Višegradu, Kiseljaku, Busovači i Gornjem Vakufu.

Tokom agresije Enver ef. je bio zatočenik Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Na sudovima je u kasnijim godinama hrabro svjedočio o zločinima u Lašvanskoj dolini.

Poslije rata odlazi na dužnost glavnog imama Gornji Vakuf, gdje je ostao u lijepom sjećanju. Isticao se imamskim, ali pedagoškim radom.

Iz Gornjeg Vakufa dolazi za imama na Ilidžu. Kako ističu u Medžlisu IZ Sarajevo, zalagao se i najviše doprinio izgradnji Centralne džamije na Ilidži, koju je 2017. godine i otvorio.

U toku svog dugogodišnjeg imamske misije upisao je na desetine učenika u medresu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije