Zajednička čestitka / Efendija i paroh poslali poruku: Imperativ natjecanje u dobru

03. 05. 2021. u 11:20:00 Fena

Shares: 0

U danima kada se obilježava najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs i traje mubarek mjesec ramazan, novi goraždanski paroh Marko Marković i imam džamije ”Mufid Sokolović” Dženan ef. Imamović obišli su lokalitete na kojima rastu stabla koja su posađena prije nekoliko godina, kao simbol mira, pozitivnih vrijednosti i saradnje vjerskih zajednica.

U parku Islamskog kulturnog centra (IKC) u Goraždu te pred Sportskom dvoranom u Novom Goraždu, u martu 2016. godine zajedno su ih zasadili mladi aktivisti Medžlisa islamske zajednice (IZ) Goražde i Srpske pravoslavne crkvene opštine Goražde, ukazavši na potrebu trajnog mira i vrijednosti koje nose vjerska učenja ali i na važnost očuvanja životne sredine.

Vjerski službenici ovom prilikom naglasili su da su mir i dobri ljudski odnosi, vrijednosti koje nemaju alternativu.

"Za nas je imperativ natjecanja u dobru ono što treba da nas pokreće u svakodnevnom životu, a zaštita prava na dostojanstvo svakog čovjeka i drugog bića, na zaštitu prirode i svijeta koji nas okružuju, ono što nas definira kao vjernike. I vrijeme vaskršnjeg praznika i mjeseca ramazana podsjećaju da bez ustrajnosti i strpljivosti, bez odricanja i samoprijekora, bez ljubavi spram svih ljudskih bića nema sreće ni zadovoljstva na ovom, niti spasenja na budućem svijetu – kazao je ef. Imamović.

Uz zajedničke čestitke vjernicima, naglašeno je da su dani duhovne obnove prilika za uzrastanja svakog čovjeka.

"Ovo je simbol bratske ljubavi i uzajamnog poštovanja. Svim vjernicima pravoslavne vjeroispovjesti čestitam vaskršnji praznik, a isto tako, našoj braći Bošnjacima želim, da u zdravlju isposte ramazanski post i u veselju sa svojim porodicama dočekaju Ramazanski bajram – kazao je jerej Marko Marković, paroh goraždanski.

U porti crkve Svetog Georgija u Novom Goraždu jučer je održana i tradicionalna tucijada. Radost praznika Vaskrsa tradicionalno je obilježena djeljenjem jaja i komšijama druge vjere kako bi svi bez obzira na vjeroispovjest osjetili sreću.

"Vaskršnja jaja su podijeljena institucijama između ostalog Gradskoj upravi Goražde i u Vladi BPK ali i na drugim adresama u gradu Goraždu kako bi muslimani koji prakticiraju post nakon što se omrse, osjetili da imaju podršku od pravoslavnih vjernika - istakao je paroh goraždanski.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA