Noćas mi srce pati...: Četrdeset godina bez Silvane Armenulić

Radiosarajevo.ba
Noćas mi srce pati...: Četrdeset godina bez Silvane Armenulić
Arhiv / Silvana Armenulić
Silvana Armenulić (rođena kao Zilha Bajraktarević), rođena u Doboju, 18. maja 1939, bila je jugoslovenska pjevačica narodnih pjesama i sevdalinki.

Bila je kćerka Hajrije i slastičara Mehmeda Barjaktarevića. Bila je jedno od desetoro braće i sestara

 

Slavu je stekla zahvaljujući pjesmama koje su je nadživjele: njene pjesme i danas se rado slušaju, a mnogi ih smatraju evergreenom narodne muzike. Umjetničko ime Silvana uzela je po tada popularnoj glumici Silvani Mangano, čiji je film Gorka riža posebno voljela.

 

 

 

Preduga je lista njenih pjesama koje i danas mnogi vole čuti, a snimala je i duete sa brojnim pjevačima, od Arsena Dedića do Cuneta Gojkovića.

 

Godine 1961. se udala za poznatog jugoslovenskog tenisera Radmila Armenulića, sa kojim je 1964. dobila kćerku Gordanu.

 

Tokom karijere Silvana Armenulić ostvarila je i nekoliko filmskih uloga, a svakako najpoznatija jeuloga pjevačice Rade u tv seriji Kamiondžije iz 1970. godine. Ostali filmovi u kojima je glumila su Ljubav na seoski način, Lov na jelene, Građani sela Luga i Saniteks.

 

 

Život tragično gubi u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila na današnji dan, 10. oktobra 1976. sa svojom trudnom sestrom i pjevačicom Mirjanom (Mirsadom) Bajraktarević te violinistom Radetom Jašarevićem, šefom Narodnog orkestra RTS-a. Poginuli su na na autoputu Beograd-Niš, kod naselja Kolar.

 

Prema nekim izvorima, Jašarević je pao u dijabetičku komu za vrijeme vožnje automobila, a nije znao da je bio dijabetičar. Silvana je spavala na stražnjem sjedištu, a Mirjana je sjedila naprijed. Pjevačica Lepa Lukić je trebala biti u automobilu s njima, ali je odbila ići, s obzirom na tešku glavobolju.

 

Draga Silvana, počivaj u miru...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije