Latić - Hulusić o filmu o pokrivenim ženama u BiH: Hidžab kao koncept

J. Ć.
Latić - Hulusić o filmu o pokrivenim ženama u BiH: Hidžab kao koncept
FOTO: Facebook / Nejra Latić Hulusić

Mlada bosanskohercegovačka redateljica Nejra Latić - Hulusić u intervjuu za Radiosarajevo.ba govori o Udruženju Hava koje se bavi ženama u umjetnosti već sedam godina, filmu Underthecovered, posvećenom pokrivenim ženama u BiH te o hidžabu kao konceptu koji ženi savjetuje prosto da ne bude vulgarna.

"Hidžab je koncept koji preporučuje ljudima da ne eksploatiraju svoje tijelo vulgarno. To je koncept pristojnog i prikladnog odijevanja odnosno stavljanje u fokus nečije ličnosti, radije nego tjelesnih atributa. Za neke žene uključuje i pokrivanje kose, mada sam lično stava da danas mnoge žene bez marame na glavi slijede upravo koncept hidžaba", rekla je na početku razgovora za Radiosarajevo.ba Nejra Latić Hulusić.

Privatni album - undefined

Film Undercovered, posvećen pokrivenim ženama u BiH, našao se u takmičarskoj regionalnoj konkurenciji na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma koji će biti održan od 25. februara do 4. marta u Zagrebu.

"Undercovered je film o slobodi. Sabrina Begović - Ćorić i ja smo odlučile ispričati priču o slobodi preko žena - muslimanki, koje svojim izborom nose marame. Ovo je priča o drugoj strani slobode ispričana preko komada odjeće koji je postao simbolom neslobode i opresije žene“, pojasnila je ova mlada rediteljica.

HAVA Sarajevo na ZagrebDox 2018. ide s tri filma

Undercovered će imati nekoliko projekcija u takmičarskoj selekciji, zatim film Svukuda reditelja i scenariste Nedžada Begovića te dugometražni dokumentarni film Mi, djeca sa kolodvora Bosna.

"Film je u razvoju i nosimo ga na ZagrebDox Pro filmski market pred mentore i u potrazi za koproducentima", navela je.

Nejra Latić Hulusić je 2011. godine osnovala Udruženje Hava Sarajevo s rediteljkom Sabrinom Begović-Ćorić. Njihov primarni fokus je produkcija dokumentarnih i igranih filmova koji afirmiraju mlade autorice ili govore o inspirativnim ženama.

Privatni album - undefined

"Mi postojimo već sedmu godinu. Tek smo nedavno shvatile koliko smo zapravo posla napravile. Iz Have je na svjetske festivale izašlo nekoliko kratkih igranih i dokumentarnih filmova - Her Cinema Love, U Plavo, Treba biti lav, Undercovered, Svukuda. Svjetlo kinoprojektora uskoro će ugledati filmovi Pivac i Mi, djeca sa kolodvora Bosna. Pored filmova koproducenti smo na dvije pozorišne predstave, God is DJ i Knjiga mojih života, a organizirale smo i izložbe mladih umjetnika i umjetnica u Kreativnom butiku, našoj galerijici i nekoliko radionica za mlade.“, navela je Latić Hulusić

Na pitanje šta bi istaknula kao najveće dosadašnje dostignuće, iskreno odgovara:

"Najveće dostignuće je, iz države koja iz budžeta više izdvaja za pepeljare i bifteke funkcionera nego za kulturu, producirati umjetnička djela koja se prikazuju na svjetskim festivalima i govore o našoj zemlji mnogo više od poluartikulisanih funkcionera koji nas tamo predstavljaju.“

Sada su, kako kaže, u fazi distribucije filmova Undercovered i Svukuda.

"Cilj nam je da ih vidi što šira publika. Onda očekujemo premijeru Sabrininog kratkometražnog filma Pivac, a potom i  dokumentarnog Mi, djeca sa kolodvora Bosna. A, poslije toga vrijeme nam je i da započnemo naš prvi dugometražni igrani film, ali o tome je prerano detaljnije govoriti“, otkrila je na kraju razgovora za Radiosarajevo.ba Nejra Latić Hulusić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije