Na današnji dan ubijene su Suada Dilberović i Olga Sučić - prve žrtve opsade Sarajeva

3
Radiosarajevo.ba
Na današnji dan ubijene su Suada Dilberović i Olga Sučić - prve žrtve opsade Sarajeva
Foto: Fena / Prve žrtve opsade Sarajeva

Na današnji dan 1992. godine ubijene su Suada Dilberović i Olga Sučić, prve civilne žrtve opsade Sarajeva.

Ubijene 5. aprila na Varbanja mostu, nedaleko od zgrade tadašnje Skupštine Bosne i Hercegovine ispred koje su se odvijale demonstracije za mir, na kojima su građani Sarajeva tražili od agresorskih snaga da uklone barikade i da se povuku.

Tog 5. aprila, na Vrbanja mostu prekinut je život Suade Dilberović - dvadesetpetogodišnje studentice Medicinskog fakulteta u Sarajevu porijeklom iz Dubrovnika i tridesetčetverogodišnje Olge Sučić, službenice u Skupštini Bosne i Hercegovine.

Jasmin Emrić: "Zašto Žarko Laketa sada razoružava sve ovlaštene službenike i inspektore za strance?"

Jasmin Emrić: "Zašto Žarko Laketa sada razoružava sve ovlaštene službenike i inspektore za strance?"

Suada je preminula na mjestu događaja, a Olga je preminula na putu do bolnice. Obje su sahranjene 8. aprila 1992. godine na groblju Bare.

Isti dan na Vrbanja mostu nekoliko građana Sarajeva je ranjeno.

Most Suade i Olge ili Vrbanja most je naziv za most u Sarajevu preko rijeke Miljacke. Ime je dobio po Suadi Dilberović i Olgi Sučić, prvim sarajevskim žrtvama rata u Bosni i Hercegovini.

Most je prvobitno preimenovan u "Most Suade Dilberović" (6. april 1996. godine) da bi poslije ponovo preimenovan u "Most Suade i Olge" (3. decembar 1999. godine).

Danas se na mostu nalazi spomen ploča u sjećanje na ove dvije nevine žrtve na kojoj piše: "Kap moje krvi poteče i Bosna ne presuši".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije