"Na dan naše smrti sve je tako mirno": Genije Adi Lukovac poginuo je na današnji dan prije 18 godina

6
Radiosarajevo.ba
"Na dan naše smrti sve je tako mirno": Genije Adi Lukovac poginuo je na današnji dan prije 18 godina
FOTO: Facebook / Adi Lukovac

Opisivali su ga kao raskošnog kompozitora, vrsnog tragača za komadima etno naslijeđa, maestralnog "miksera" tradicionalnog zvuka i elektronike.

Bio je pionir elektronske scene u našoj zemlji i jedan od kreativnih simbola moderne bh. muzičke scene.

Riječ je o Adiju Lukovcu, legendarnom muzičaru koji nas je prerano napustio, u 36. godini, a poginuo je na današnji dan, prije 18 godina. Nesreća se dogodila na dijelu autoputa iz Sarajeva prema Blažuju, oko 19:30 h tog 18. juna 2006. Do nesreće je došlo kada je Lukovac skrenuo iz saobraćajne trake kojom je vozio u desnu stranu te udario u betonsku ploču.

EURO 2024 | Elvir Baljić: "Turska može još više, Nijemce i Špance vidim u samoj završnici"

EURO 2024 | Elvir Baljić: "Turska može još više, Nijemce i Špance vidim u samoj završnici"

Rođen je 1970. godine u Sarajevu, a njegova prva muzička iskustva vežu se za grupu Base Line, prvog bh. predstavnika elektro-eksperimentalne scene. Snimanje prve demo kasete poklapa se s periodom početka rata u našoj zemlji, zbog čeka i band prestaje da postoji. 

Kasnije formira bend Ornamenti s kojim snima prvi demo pod nazivom Na dan naše smrti. Prvo je studirao filozofiju, kasnije ekonomiju koju nikada nije diplomirao. 

Po završetku rata na italijanskom Arezzo Wave Love festivalu prvi put predstavlja modernu elektronsku scenu BiH, gdje je prezentovan i "Post War Sound" i video-spot "Odsanjan" sa albuma Pomjeranja, koji se pojavljuje i na Sarajevo film festivalu 1998. godine.

Izdao je dva albuma, Pomjeranja i Fluid, na kojima je sarađivao s mnogim bh. muzičarima. Tu, prije svega, treba spomenuti doajenku bh. sevdalinke, rahmetli Eminu Zečaj te Dinu Merlina, kojem je producirao album Sredinom. Dino je učestvovao u pjesmi Ornamenata pod nazivom Tako prazan.

Njegova muzika korištena je u filmu Put na mjesec Srđana Vuletića i Sindrom redateljice Ines Tanović. Radio je muziku i za film Dine Mustafića Remake. Bio je autor i muzike za predstavu Tvrđava, Sulejmana Kupusovića.

Potresni prizori s mjesta nesreće
Foto: Dnevni avaz: Potresni prizori s mjesta nesreće

I, zaista je tako. Nemjerljiv je otisak koji je Lukovac ostavio na muzici Bosne i Hercegovine. Nemjerljiva je praznina, nastala njegovim odlaskom.

Na dan naše smrti
sve je tako mirno
nikad ljepšu boju lica
na tebi nisam vidio

Nisam imao snage
da pronađem put
suviše tamno nebo
za nas da budemo tu

Na dan naše smrti
obukao sam novu majicu
pogled visoko, visoko

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije