Sjećanje na heroja i pravednika koji je dao život za komšiju: Na današnji dan ubijen je Goran Čengić

4
Radiosarajevo.ba
Sjećanje na heroja i pravednika koji je dao život za komšiju: Na današnji dan ubijen je Goran Čengić
Arhiv / Goran Čengić

Na današnji dan prije 32 godine ubijen je Goran Čengić - heroj koji je tokom rata dao život za komšiju na Grbavici.

Goran Čengić rođen je 1946. godine u Sarajevu. Bio je istaknuti rukometaš klubova Bosna, Mlada Bosna, Crvena zvezda i reperezentacije SFRJ 1963, a u svojoj sedamnaestoj godini sa RK Bosna osvaja Kup Jugoslavije.

Goran je bio odgajan u duhu antifašističkih ideala, prije svega slobode i jednakosti za sve ljude, koje su baštinili njegovi roditelji Nataša Zimonjić-Čengić i Ferid Fićo Čengić, koji je poslije Drugog svjetskog rata bio prvi poslijeratni gradonačelnik Sarajeva.

EURO 2024 | Danska poslala Srbiju kući, ispala i Hrvatska

EURO 2024 | Danska poslala Srbiju kući, ispala i Hrvatska

Goran je živio u Sarajevu pod opsadom, na Grbavici odakle je odveden i ubijen 14. juna 1992. godine prilikom spašavanja svog komšije doktora Husnije Ćerimagića po kojeg je došao Veselin Vlahović Batko, poznatiji kao "monstrum s Grbavice".

Čuvši galamu, izašao je iz svog stana i suočio se sa ozloglašenim ubicom Veselinom Vlahovićem Batkom. Njegov pokušaj da spasi komšiju nije uspio, naprotiv Batko je odveo i Gorana Čengića, čije je tijelo, zajedno s tijelom Husnije Ćerimagića, nakon devet godina od ubistva pronađeno i pokopano.

Njegov ubica Veselin Vlahović Batko pravosnažno je odlukom Suda Bosne i Hercegovine osuđen na 42 godine zatvora za zločine koje je počinio u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići tokom 1992. godine.

Goran Čengić je proglašen Pravednikom 2013, kad mu je posthumno dodijeljeno priznanje za građansku hrabrost "Dušan Kondor". Nakon dugogodišnje političke borbe, osporavanja, odobravanja i različitih prepucavanja, sportska dvorana na Grbavici u Sarajevu zvanično je 2021. godine dobila ime "Sportska dvorana Goran Čengić".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije