Muftija Ljevaković: Komuniciramo sa cijelim svijetom, a zaboravili smo najbliže

Radiosarajevo.ba
Muftija Ljevaković: Komuniciramo sa cijelim svijetom, a zaboravili smo najbliže
Arhiv / Enes Ljevaković

Sarajevski muftija i fetva-i emin Islamske zajednice u BiH prof. dr. Enes ef. Ljevaković kaže u razgovoru za Radiosarajevo.ba da ramazan i ramazanski post imaju svoje ciljeve, a jedan od njih je da potiču čovjeka da promišlja o smislu svojeg života, postojanja, te što su vrijednosti za koje se valja boriti u životu. Naprosto, narodski kazano, da pomalo «prikoči» u vremenima sveopće jurnjave za imetkom i sve većim željama i prohtjevima.

Razgovarao: Faruk Vele, Radiosarajevo.ba

Vjerski život, veli, ide svojim tokom. Zadovoljan je posjetama u džamijama i u Sarajevu.

"Ja  bih ovdje podvukao nekoliko ciljeva. Prije svega, post je ibadet kojim čovjek iskazuje svoju predanost uzvišenom Bogu. Iskazuje svoju spremnost da izvrši Božje naloge, pa čak i onda kada mu nije u potpunosti, u cijelosti, shvatljiv dublji smisao tih ibadeta. Smisao posta jeste da čovjeka okrene sebi, da razmišlja o sebi, o svome putu, svome životu, da se disciplinira, nauči saburu, da podnosi životna iskušenja i nevolje kroz koje prolazi u životu. A posebno bih ovdje podvukao poruku o solidarnosti. Osjećajući glad i žeđ, cilj je da razmislimo i onim ljudima u svojoj okolini koji su u potrebi, kojima treba pomoći. To je, na neki način, institucionalizirano kroz instituciju zekata i sadakatu-l-fitra, ali i obične sadake", priča ef. Ljevaković za naš portal.

Potrebno je, ističe dalje muftija Ljevaković, da se vjernici tokom ramazana osvrnu oko sebe te da provjere imaju li u svom komšiluku, u svojoj rodbini onih  kome treba pomoći.

"U svojoj zajednici da iskoriste ovaj mjesec za jačanje naših džemata i same Islamske zajednice kao cjeline. Okrenimo se sebi i okruženju u kojem živimo. Također, mi obilježavamo značajne noći kao što s Lejletu-l-bedr, Lejletu-l-kadr, a ovo je i mjesec mukabela, učenja Kur'ana", naveo je on.

Čovjek je postao nemaran

 A kako naučiti stati u vremenima sveopćih moranja i želje za ovozemaljskim ostvarenjem, pitali smo muftiju Ljevakovića, inače profesora na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu.

 "Svakako. Ramazan je prilika da čovjek malo razmisli o svijetu u kojem živimo. Zaista dinamičan život i sredstva komuniciranja omogućavaju čovjeku da komunicira sa cijelim svijetom, ali  često puta zaboravi na svoje najbliže, na svoju okolinu, na porodicu itd. Ovo je prilika ne da se čovjek izolira od onog što se zbiva, već da to na određeno vrijeme ostavi po strani, da pogleda kuda to svijet ide, da razmisli o svom vlastitom putu, ide li pravim putem, ka cilju koji želi ostvariti. Čovjek je postao nemaran. Ramazan je prilika da osvrne se unazad i da promisli koje su to vrijednosti za koje vrijedi da se bori u svom životu. Da se posveti, naravno, svojoj porodici, djeci. Ramazan je tu da nas zbližava, da budemo zajedno, da se pomažemo. To su poruke ramazan", istakao je muftija Ljevaković.

 

OKVRI: Šta pitaju vjernici?

Muftija Ljevaković je poznat široj javnosti i kao fetva-i emin IZBiH kojem vjernici iz BiH i naše dijaspore u svijetu upućuju razna pitanja o tome što je dozvoljeno, a što ne, traže savjete.

 "U zadnje vrijeme se tim pitanjem više se bavi sekretar Vijeća muftija mr. Ahmet Purdić. I imami su uključeni u odgovaranje pitanje s kojima se vjernici suočavaju. Neka teža postavljaju u vezi posta. Posebno oni koji su bolesni, koji piju lijekove. Tu su i pitanja zekata, sadakatu-l-fitra. Imali smo nedavno slučaj iskrivljene vaktije, pa smo morali reagirati", pojašnjava Ljevaković. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije