"Možemo živjeti zajedno": Rasprodato 15.000 karata za "Tri pisma iz Sarajeva"

Radiosarajevo.ba
"Možemo živjeti zajedno": Rasprodato 15.000 karata za "Tri pisma iz Sarajeva"
Goran Bregović i njegov orkestar, kao i muški hor i simfonijski orkestar Radio televizije Srbije, uz dirigenta Bojana Suđića, u beogradskoj Štark areni održali su generalnu probu pred večerašnji koncert.

Karte su rasprodate, i očekuje se 15.000 ljudi. Koncert će imati i neke interesantne novine, izviještava RTS.

"Tri pisma iz Sarajeva" – hrišćansko, muslimansko i jevrejsko – pročitat će više od stotinu izvođača na večerašnjem koncertu. Album "Tri pisma iz Sarajeva", nastao prošle godine, šalje snažnu poruku, a predstavlja i muzičare iz Tunisa i Izraela.

Goran Bregović napominje da taj album nosi poruku da možemo da živimo zajedno, da je čak i to moguće.

"Naravno, ja sam kompozitor i imam tu privilegiju da mogu da stavim na jedno mjesto stvari koje su nemoguće političaru, popu, hodži", ističe Bregović.

"Ja kao kompozitor mogu da zamislim da će svijet jednog dana biti kao jedna partitura muzička u kojoj sve štima, i ove niske note zajedno sa visokim, kratke sa dugim, forte sa pijanom", dodaje Bregović.

Muzičar iz Tunisa Zied Zouari ističe da taj projekat ima veoma snažnu poruku o značaju zajedničkog života, toleranciji što se, kako kaže, lako može iskazati kroz umjetnost, kroz muziku.

Gershon Leizerson iz Izraela kaže da mu ovaj zajednički nastup daje mogućnost da poruči: "Mi smo spremni da razgovaramo i da nađemo rešenja za naše ratove i stvorimo mir među svima nama".

Hrišćansko pismo, violinom, izvest će Mirjana Nešković. Koncert će trajati više od dva sata. Rijetko viđena 360 stepeni bina, Štark arenu pretvorit će u svojevrsnu dvoranu klasične muzike. Ono što publiku očekuje je mnogo više od Bregovićevih rok koncerata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije