Mostarka hobi pretvorila u ozbiljan posao i prodaje slike širom svijeta

AA
Mostarka hobi pretvorila u ozbiljan posao i prodaje slike širom svijeta
Azra Tipura Čopelj iz Mostara jedna je od rijetkih samoukih slikarica koja je hobi pretvorila u ozbiljan biznis zahvaljujući društvenim mrežama, te je za manje od dvije godine prodala više od 1.600 umjetničkih slika širom svijeta.

„Moja prva ljubav jeste slikanje. Od djetinjstva sam se družila s kistom i platnom, ali to je sve bilo za mene i za moju porodicu, ništa ozbiljno. Kroz osnovno školovanje nastavnici su prepoznali moj talenat, pa su moji radovi bivali izloženi i krasili zidove škole. Tako i u srednjoj građevinskoj školi“, kaže Azra.

Zahvaljujući društvenim mrežama njezina djela prepoznala je šira javnost. Prije dvije nepune godine, kako ističe, svoje radove, koji su nastali iz hobija,  počela je objavljivati po društvenim mrežama i doživjela veliko iznenađenje, jer ni slutiti nije mogla da će tako njezin hobi postati ozbiljan posao. 

„Facebook mi je tu najviše pomogao. Ljudi su se počeli interesovati za moje slike. Tako su počele prve narudžbe. I to je prešlo u svakodnevicu, tako da sam počela slikati svaki dan. Bilo je dana kad sam slikala od jutra do večeri. Tolika je bila zainteresiranost. I danas je isto tako“, kaže Azra, pokazujući radnu atmosferu svog ateljea koji joj je suprug Admir napravio u porodičnom domu u Podgoranima kod Mostara. 

„Moje slike krase zidove širom cijele Bosne i Hercegovine, čak Evrope, Amerike, Australije. Uglavnom se traže znamenitosti gradova, cvijeće, apstrakcije i većinom slike iz dijelova“, govori Azra.

Radi, kaže, i soboslikarstvo, ali sad se zbog velikog interesa javnosti fokusirala samo na slike

„Do sada, u ove posljednje nepune dvije godine, imam preko 1.600 urađenih umjetničkih djela“, tvrdi Azra.

Najčešća tehnika njezinog rada je akrilik na platnu, kojom je oslikala Blagaj u četiri dana. No, kako ističe, nije radila čitav dan, jer u međuvremenu ona ima i druge obveze koje su neodložne. Azra sprema ispite za studij građevinarstva te se bavi kućanskim poslovima, jer pored što je uspješna studentica, ona je domaćica, supruga i majka kojoj inspiracije za umjetnička stvaralaštva nikada ne manjka. 

„Inspiraciju pronalazim svuda oko sebe. Ono što zapazim, ono to mi se svidi, to prenesem na platno“, tvrdi Azra.

Sposobnost i umijeće samouka umjetnica iz Mostara javnosti će konačno predstaviti večeras u Kulturnom centru kralj Fahd u Mostaru, u 19,30 sati, kad će biti otvorena njena prva samostalna izložba, koja će bez sumnje pokazati raskoš njezina stvaralaštva iz kojeg je dio ovjekovječila ekipa Anadolu Agency (AA) u odajama porodičnog doma ove mlade i perspektivne umjetnice.

„Bit će otprilike oko 18 radova različitih motiva. Nisam se fokusirala na jednu temu, nego da predstavim sebe i ono što mogu da uradim. Izložbu organizuje Kulturno-edukativni centar za žene Sehara, što nije prva suradnja s njima. Ja sam kod njih držala kurs dekorativnog slikanja koji je trajao dva mjeseca i bilo je jako puno žena zaninteresovanih, koje su isto jako nadarene. Bio je jako uspješan kurs“, tvrdi Azra. 

Kako ističe, svoje znanje rado će i dalje prenositi osobama koje to žele, ali raditi i na vlastitom usavršavanju, jer smatra da usavršavanje traje čitavog života. Otkrila je da pohađa i kurs kaligrafije kako bi obogatila svoje umjetničke sposobnosti. 

Umjetnost slikanja za nju je pravo bogatstvo i poseban način izražavanja. Može se pohvaliti uspjehom u oslikavanju zidova i bogatom kolekcijom dekupaža. Ona rado oslikava sve motive, no kako ističe, ne radi portrete, isključivo iz vjerskih razloga. Na upit kako uspijeva ukombinirati sve životne obveze, odgovara iskreno i jednostavno. 

„Zahvaljujući mojoj porodici. Oni su mi najveća podrška. Moj sin Abdulah i suprug Admir. Bez njih ovo ništa ne bi bilo ovako. Za ovo slikanje potrebno je mnogo truda, mnogo zalaganja i odricanja, tako da bez njihove podrške ovo ništa ne bi moglo uspjeti i ovim putem im se zahvaljujem“, iskreno će Azra koja je hobi pretvorila u ozbiljan posao.

Stoga svim mladima, koji su na raskršću svojih želja, znanja i mogućnosti za ostvarivanje ambicija, poručuje da od svojih snova ne odustaju. Upozorava da ispočetka ništa nije lako, ali kako naglašava, treba ustrajati, jer uz trud i rad s vjerom u Boga i podrškom porodice i prijatelja, sve je moguće, a uspjeh je neizostavan. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije