Mladu Cazinjanku, jedinu automehaničarku u Eupenu, nagradila belgijska kraljica

S. H.
Mladu Cazinjanku, jedinu automehaničarku u Eupenu, nagradila belgijska kraljica
Foto: Facebook / Anela-Dženana Merdanović

Cazinjanka Anela-Dženana Merdanović jedina je automehaničarka u historiji belgijskog gradića Eupena.

Mlada Cazinjanka ruši predrasude: Jedina automehaničarka u belgijskom gradu

Za maturski rad na državnom nivou nagradu joj je uručila bivša belgijska kraljica Paola Ruffo di Calabria.

"Po završetku škole za maturski rad uzela sam temu izrade kuće sa glasovnim naredbama. Glasovne naredbe se svode na izdavanje komandi pri reguliranju kućnih komponenti: paljenje svjetla, grijanja, te reguliranje toplote, zatim paljenje muzike itd", objasnila je za Radiosarajevo.ba već ranije Anela-Dženana.

Anela-Dženana Merdanović - undefined

Anela-Dženana Merdanović

Kontaktirali smo je nedavno da pitamo kako je prošao prijem i druženje sa belgijskom kraljicom.

"Prijem nagrade je bio divan, naravno da je čast biti u takvom okruženju, a naročito osvojiti prvo  mjesto i primiti nagradu od kraljice. Nakon dodjele nagrade imala sam čast da razgovaram sa kraljicom. Razmijenile smo par riječi o mom radu, šta planiram u budućnosti i tako dalje", rekla je za naš portal ova mlada Cazinjanka.

Merdanović je radila u automehaničarskoj radionici koja je specijalizirana za automobile američke proizvodnje i BMW, dok je istovremeno nastavila školovanje za višeg automehaničara na Elektromehanici, smjer Elektrotehnika, provodeći jednom sedmično pola dana u školi. I u školi je bila jedina djevojka zainteresirana za ovaj zanat.

"Što se tiče mog odabira u životu, još uvijek sam ostala pri istom. Samo što je ovaj put riječ o drugoj firmi. Pružila mi se prilika za bolje usavršavanje pa je nisam htjela propustiti", otkrila nam je Merdanović navodeći kako se  još uvijek obrazuje i ima još dvije godine uključujući i ovu koju trenutno pohađa.

"Smjer za koji sam se odlučila se ispoljava kroz praksu na trenutnom poslu koji radim, a teorijski dio slušam u školi", rekla nam je Merdanović. 

Kako nam je otkrila, posao ide uvijek na bolje.

"Iz dana u dan dobijam nove zadatke, tačnije teže i odgovornije ali moram priznati da izazove uspješno savladavam. Također je i predrasuda sve manje. Mušterije imaju sve više povjerenja u mene i moj rad. Kao i do sada trudit ću se svim silama da izguram do kraja i nadati se da ću uspjeti u svom cilju da osnujem svoju vlastitu radionicu", rekla je Merdanović za Radiosarajevo.ba.

U Belgiju se iz Cazina doselila davne 2004. godine sa svojom porodicom. 

Anela-Dženana Merdanović - undefined

Kao djevojčica je zavoljela automobile

Za automobile je zainteresirana još od malih nogu kada je stric prvi put provozao na motoru. Taj doživljaj joj je, kako nam je ranije rekla, bio fantastičan i od tada se javila ljubav prema motorima i ostalim dijelovima automobila. Od srednje škole se bavi poslom automehaničarke.

Belgijanci su se, kako nam je otkrila, iznenađivali kada je vide u automehaničarskoj radnji, ali se brzo priviknu i prihvate je kao i sve ostale članove tima. Danas se ipak sve veći broj žena odlučuje da se školuje i bavi tim tzv. muškim poslovima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije