Bosanac Amir Berbić imenovan za dekana prestižne škole u Kataru

K. S.
Bosanac Amir Berbić imenovan za dekana prestižne škole u Kataru
Foto: Gulf times / Amir Berbić

Profesor dizajna na Univerzitetu Illinois u Chicagu Amir Berbić imenovan je za dekana Virginia Commonwealth Univerzitetske škole umjetnost u Kataru (VCUarts), a ova odluka donesena je 1. augusta.

Na ovoj poziciji će naslijediti Donalda N. Bakera koji će nastaviti raditi do 31. decembra 2019. godine, piše Gulf Times.

Berbić je prethodno radio kao pomoćnik dekana na Koledžu za arhitekturu i dizajn pri Univerzitetu Illinois u Chicagu, a radio je i na Odsjeku za dizajn.

Sarađivao je sa kulturnim organizacijama, institucijama umjetnosti i izdavačima.

“VCUarts Katarje dinamična i eksperimentalna škola i ona je neka vrsta laboratorije za inovativne ideje koje proizilaze iz istraživanja, predavanja i studentskih inicijativa u vrlo jedinstvenom okruženju”, izjavio je Berbić.

“Inspirisan sam saradnjom između VCUartsa i Katarske fondacije kako bi se uspostavila institucija svjetske klase u Zaljevu, koja može odgovoriti domaćim izazovima a istovremeno imati i globalni utjecaj. Posebno mi je drago da postoje mogućnosti proširenja saradnje VCUartsa sa drugim sličnim ustanovama”, rekao je Berbić.

Amir Berbić rođen je u Bosni i Hercegovini, a izbjegao je u SAD tokom 1990-tih godina gdje je završio fakultet i radio u oblasti dizajna i izdavaštva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije