Mladi konobar iz Travnika autor dvije knjige: Pišem kada sve utihne i duša progovori

J. Ć.
Mladi konobar iz Travnika autor dvije knjige: Pišem kada sve utihne i duša progovori
Foto: Privatni album / Semir Krnjić

Semir Krnjić je mladi konobar iz vezirskog grada Travnika, koji se bavi ovim ugostiteljskim poslom već četiri godina. Svoj mir nalazi u čitanju i pisanju. Koliko uživa u tome dovoljno govori podatak da je napisao više od stotinu pjesama, dvadeset priča, nekoliko eseja i dvije knjige.

Ovaj skromni mladić na početku razgovora za portal Radiosarajevo.ba govori kako je samo jedan u nizu ljudi koji rade i bore se da uspiju  u onome što vole.

“Pisanje je moja borba, konobarisanje moj posao koji sam zavolio. Prije sam radio mnoge poslove, većinom fizičke i teške. A, konobarisanje je ono što sam zaista zavolio i trudim se da radim profesionalno”, govori Krnjić.

Semir Krnjić - undefinedFoto: Privatni album: Semir Krnjić

To je, kako kaže, njegova ljubav i svakodnevna komunikacija s ljudima raznih vjera, nacija, mišljenja i ukusa, a ljubav prema pisanju javila se još u djetinjstvu.

“Ljubav prema pisanju se rodila u meni zaista od malena. Dugo je tinjalo u meni, negdje do srednje škole kada sam počeo češće pisati. Tako sam s 18 godina napisao knjigu ‘Želja’ koja će ove godine ugledati svjetlo dana”, priča nam ovaj talentirani mladić.

Pojašnjava nam kako je prva knjiga Želja ljubavna priča, dok je druga pod nazivom Još te čekam zbirka izabranih pjesama.

Semir Krnjić - undefinedFoto: Privatni album: Knjiga "Želja"

“Knjiga ‘Želja’ je ljubavna priča Kemala i Lejle - dvoje mladih čija ljubav prolazi kroz razne periode, ali ljubav ne manjka. Jednostavno ostvarenje prve ljubavi s jako velikim gubicima najbližih u vihoru rata. ‘Još te čekam’ je zbirka pjesama inspirisana neuzvraćenom ljubavlju. Za svih stotinu pjesama bila mi je inspiracija jedna bolna i teška ljubavna priča”, otkriva naš sagovornik.

Konobarski posao je vrlo naporan, kako fizički, tako psihički. Takav posao, kako kaže Krnjić, zahtijeva uvijek pozitivno raspoloženje, ljubaznost i prijateljstvo.

Svakodnevno sretnem na stotine ljudi, a to je stotinu čudi, okusa i naravi. A, vi morate ostati uvijek isti, i sve sa osmijehom prihvatati. Ali kad čovjek istinski zavoli nešto, prvo zavoli mane pa vrline. Nerijetko mi gosti budu inspiracija i često pišem o tome. U ovom poslu stekao sam mnogo prijatelja, poznanstava i upoznao mnogo eminentnih ličnosti, time sam zaista počašćen”, govori naš sagovornik.

Semir Krnjić - undefinedFoto: Privatni album: Semir Krnjić

Krnjić ne krije da od bakšiša kupuje knjige, a da izdavanje ide jako sporo, ali to ga nije spriječilo te je nastavio pisati. 

“Treća knjiga već je u pripremi. Trenutno pišem i skupljam neke zanimljive priče o gostima, pa ću nekada i to objaviti”, otkriva nam Travničanin, te dodaje:

“Pisanje me je opčinilo. Nekada ne mogu zaspati a da ne napišem ono što mi inspiracija diktira. Posljednjih godina sve se više družim s hartijom i perom I, hvala Bogu, uživam u tome zaista”, govori na kraju razgovora za portal Radiosarajevo.ba Semir Krnjić, mladić koji najviše voli pisati u kasne sate, kada sve utihne a duša progovori.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije