Mirvad Kurić, ministar za kulturu i sport: Rekapitulacija prve godine mandata

V.A.Z.
Mirvad Kurić, ministar za kulturu i sport: Rekapitulacija prve godine mandata
Foto: Radiosarajevo.ba / Mirvad Kurić
S uspostavljanjem koalicije SDA - SBB, pred kraj 2016. godine, član Stranke za bolju budućnost (SBB), akademski glumac Mirvad Kurić, postavljen je na mjesto ministra za kulturu i sport Kantona Sarajevo.

Dotadašnji direktor Drame Narodnog pozorišta u Sarajevu na ministarskoj je funkciji zamijenio Samera Rešidata (DF) koji ju je obavljao nešto više od godinu dana, od uspostave vlasti nakon općih izbora 2014. godine. 

Mirvad Kurić je svoj prvi intervju na ministarskoj funkciji dao portalu Radiosarajevo.ba u decembru 2015. godine, skicirajući svoje planove i prioritete. 

Među njima je bilo i intenziviranje produkcije četiri pozorišne kuće, unapređenje rada Biblioteke Sarajeva, rješavanje pitanja Kolekcije Ars Aevi. Kada je u pitanju sport, jedan od prioriteta bilo je otvaranje vrata klubova za svu djecu i uvođenje obaveze da svaki klub koji dobiva sredstva iz budžeta Kantona mora osigurati besplatno treniranje djeci koja dolaze iz socijalno ugroženih porodica. Kurić je tada naglasio da njegovo ministarstvo izmiruje dio potraživanja centara Skenderija i Zetra prema sportskim klubovima. Takođe se zalagao za transparentniji proces podjele grantova i praćenje njihove realizacije. 

Prva godina mandata je prošla, te smo ministra zamolili za rekapitulaciju - koliko planova je realizirano, čime je najzadovoljniji a šta nije bilo moguće uraditi. 

Bogate sezone sarajevskih teatarskih kuća, podrška Međunarodnom teatarskom festivalu MESS u borbi za slobodu umjetničkog izraza, izrada studije izvodivosti muzeja Ars Aevi u suradnji s Evropskom komisijom, uspjeh sarajevskih umjetnika izvan granica BiH... samo su neke od tema o kojima smo razgovarali. Bilo je riječi i o klupskim sportovima, o ledenoj plohi u Zetri i pitanju nove ledene dvorane i prednostima privatno-javnih investicija u sportsku infrastrukturu. Naglašena je neophodnost uvođenja boljih poslovnih politika u rukovođenje kulturnim i sportskim institucijama što će podrazumijevati i ostvarivanje vlastitih prihoda.

Detalje možete saznati u našoj emisiji Četvrtkom o kulturi danas u 12.10 na 90,2 ili putem web streaminga

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije