Marjanović: Obrazovanje je mnogima na vlasti i dalje zadnja rupa na svirali

2
Radiosarajevo.ba
Marjanović: Obrazovanje je mnogima na vlasti i dalje zadnja rupa na svirali
Foto: Facebook / Damir Marjanović

Prof dr. Damir Marjanović, samostalni zastupnik u Skupštini kantona Sarajevo na Facebooku se oglasio o dešavanjima na prekjučerašnjoj hitnoj sjednici kantonalne zakonodavne vlasti.

Na njoj je, podsjetimo, razmatrana samo jedna tačka, Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o visokom obrazovanju po skraćenom postupku. Zastupnici su većinom glasova usvojili izmjene.

Njegovu objavu prenosimo u nastavku:

Sačekao sam da prespava, da prođe huja i da provjerim sve informacije. Dakle, od jako dobre inicijative koju su pokrenuli zastupnici (isključivo oni, a ne neka ministarstva i vlade, jer da se njih pitalo nikakve sjednice nikada ne bi ni bilo upravo zbog odugovlaćenja u odgovoru na inicijative koje smo podnosili), dobroga inicijalnog prijedloga zakona koji je po originalnim članovima dodatno trebao biti izbrušen, ad hock intervencijama izvršne vlasti, nadležnog ministarstva i perfidnom igrom pojedinaca, dobili smo polovičan dokument koji je:

a) u potpunosti zanemario one najbolje studente (o kojima smo u inicijalnom prijedlogu vodili računa),

b) dodatno zakomplicirao (zakašnjelom odlukom i umetanjem jedinoga člana originalno osmišljenoga od strane ministarstva) realizaciju dodatnih rokova i

c) po preporuci ministarstva dao nelogičnu mogućnost bezuslovnog upisa u narednu godinu (ako senati univerziteta odobre) koji, uzgred, kao takav nikada nije zatražen od SPUSa.

Naime studenti su po tom pitanju bili realni i zatražili samo za ovu godinu mogućnost prenošenja maksimalno 3 umjesto dozvoljena 2 predmeta. Na kraju, šlag na tortu, jučer je kolegij Skupštine u potpunosti pokopao bilo kakvu mogućnost da se opet hitnim izmjenama ipak izađe u susret samofinansirajućim studentima koji su položili u roku sve predmete prethodne godine sa visokim prosjekom, jer su odbili da organiziraju još jednu hitnu sjednicu na kojoj bi se to usvojilo!!!

Djevojke i momci, ovo je odgovor svima Vama koji ste mi postavljali pitanje o svemu ovome protekla dva dana. Ostaje naučena lekcija kome se može vjerovati a kome ne, gorak okus kao nakon pobjede koja nije popravila stanje na tabeli i žal za činjenicom da je obrazovanje, mnogima na vlasti i dalje zadnja rupa na svirali.

No, idemo dalje, nema nam druge! I na kraju molba i sugestija staroga profesora, naučena iz vlastitoga iskustva, prije nego pohrlite da bezuslovno upisujete naredne godine (ako se to odobri) dobro razmislite da li ste spremni slušati predmete iz jedne a polagati mnogo predmeta iz prethodne godine. Iz mog iskustva to najčešće ne završi dobro!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije