Maja Zelihić izabrana među 100 najinspirativnijih osoba na svijetu

0
I.S.
Maja Zelihić izabrana među 100 najinspirativnijih osoba na svijetu
FOTO: Facebook / Maja Zelihić

Ako vam do sada nije bilo poznato ime Maja Zelihić, onda ga dobro zapamtite - nju je poznati magazin 'Global Leaders Today' svrstao među Top 100 inspirativnih lidera današnjice.

Uz nju se nalaze i druga imena svjetski poznatih osoba, poput Bill Gatesa, Elon Muska, Oprah i mnogih drugih.

Maja je zauzela 71. prvo za 2022. godinu iz oblasti obrazovanja.

Važna informacija za građane: Privremena izmjena režima saobraćaja u Sarajevu zbog protesta

Važna informacija za građane: Privremena izmjena režima saobraćaja u Sarajevu zbog protesta

Ovu informaciju potvrdio je njen otac za portal Radiosarajevo.ba, čije ime je sigurno mnogima poznato - radi se o Branislavu Crnogorcu, inače bh. judo selektoru.

"Jako sam ponosan na našu Maju. Kada je došla u SAD, radila je razne poslove, kao i svi naši ljudi", rekao je Crnogorac.

Podsjeća da je Maja u Sarajevu završila Prvu gimnaziju, a svojim radom je postigla titulu dekanese na doktorskom studiju u Americi.

Pored toga, ona je prošle godine izabana i među 200 svjetskih mislilaca.

"Kako su mediji i rekli, nikome iz regiona još nije pošlo za rukom da ponese titulu Global Leaders Today. Naša Maja je sve sama stvarala, s deset prtiju, nikada nije imala značajniju podršku i sve je sama uspjela, a u Ameriku je došla u najteža vremena", posebno ističe Crnogorac.

Ne samo da je ova doktorica sama uspjela, već je imala i tešku životnu situaciju - kada je njen suprug ranjen te su se borili kako bi mu spasili ruku.

"Imao je deset zahtjevnih operacija, pa su se zbog toga i vratili na jedno vrijeme nazad", rekao je Crnogorac te istakao da su operacije izvršene u Sarajevu i Austriji.

Njega smo pitali i kakva je Maja privatno, te koje osobine je naslijedila od roditelja.

"Mislim na liči na mene po tome jer uvijek želi da bude najbolja i da napreduje. Kao curica, uvijek je bila odgovorna, ali i posvećena knjizi. Imao sam 'problem' s njom jer sam joj govorio da ostavi knjigu da ne bi izgubila vid. Međutim, kada sam bio i kod nje u posjeti u SAD, vidio sam da dođe s posla i ponovo uzme knjigu. Kada sam je i tu upozorio, ona je rekla da ona tako odmara", naveo je Crnogorac.

Za portal Radiosarajevo.ba ispričao je i zanimljivu anegdotu o Majinom obrazovanju u SAD, kada je naišla na jednog zahtjevnog profesora kod kojeg niko ne dobiva ocjenu 10.

Radilo se o predmetu koji je Maji bio jako zanimljiv, ali je čekala mjesec dana na ocjenu.

"Nakon mjesec dana, javio joj se u 23 sata profesor, što je bilo čudno da zove i u ta doba. Rekao joj je da se muči, a kada ga je pitala zašto, on je rekao jer joj mora dati ocjenu 10

'Ja to nisam nikada uradio', rekao joj je profesor, a Maja mu je odgovorila:

'To je vaš problem'.

Kada je izašla s upisanom ocjenom u indeks, studenti su je pitali šta je dobila, a kada im je rekla, horski su rekli da laže'", uz smijeh je ispričao Crnogorac.

On dodaje i kako je njegova kćerka prosto nevjerovatna, fascinatna, odgovorna i da je ovo samo rezultat rada koji je sama postigla.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije