Maja Arslanagić-Kalajdžić dobitnica nagrade za najbolju mladu naučnicu iz BiH

Radiosarajevo.ba
Maja Arslanagić-Kalajdžić dobitnica nagrade za najbolju mladu naučnicu iz BiH
Foto: UNSA / Doc. dr. Maja Arslanagić-Kalajdžić
Doc. dr. Maja Arslanagić-Kalajdžić sa Katedre za marketing Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu dobitnica je ovogodišnje nagrade Danubius Young Scientist Award za najboljeg mladog naučnika iz Bosne i Hercegovine.

Kako je saopćeno iz UNSA, ovu nagradu dodjeljuje Federalno ministarstvo za obrazovanje, nauku i istraživanje Austrije zajedno sa Institutom za dunavsku regiju i centralnu Evropu sa ciljem da oda priznanje naučnicima i naučnicama koji postižu izvanredne rezultate u njihovim istraživačkim aktivnostima.

„Veoma sam sretna i ponosna što sam u ime Bosne i Hercegovine ove godine dobitnik Danubius Young Scientist Award. Ova nagrada je za mene značajna pogotovo zato što se u posljednjih nekoliko godina moj naučni rad usmjerio na istraživanja relevantna za dunavsku regiju, budući da sam jedan period provela na postdoktorskom istraživanju na Univerzitetu u Beču. Jedan od rezultata istraživanja je i naučni rad pod naslovom 'Brothers in blood, yet strangers to global brand purchase: A four-country study of the role of consumer personality', koji je objavljen u prestižnom Journal of Business Research zajedno sa nekoliko koautora, a bazira se na studiji provedenoj u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji. Također, trenutno aktivno učestvujem u implementaciji dva projekta relevantna za dunavsku regiju koja se finansiraju iz Danube Transnational programa“, s ponosom je istakla dr. Maja Arslanagić-Kalajdžić.

Nagrada se dodjeljuje od 2011. godine mladim naučnicima iz 14 zemalja dunavske regije (Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka, Njemačka, Mađarska, Moldavija, Crna Gora, Srbija, Slovačka, Slovenija, Rumunjska i Ukrajina) za izvanredna dostignuća u području njihovog istraživanja.

Kriteriji dodjele nagrade uključuju naučnu izvrsnost i inovativan pristup u akademskom radu, povezanost znanstvenog rada sa Strategijom Evropske unije za zemlje dunavske regije, značaj istraživanja u međunarodnim okvirima, potencijal kandidata vezan uz objavljene radove u međunarodnim časopisima, sudjelovanje u projektima i uključenost u međunarodne naučnoistraživačke kolaboracije.
Kandidati za nagradu Danubius mogu biti istraživači iz svih naučnih disciplina, a predlažu ih pojedini univerziteti. Cilj nagrade je da se istakne naučni rad i talent mladih istraživača i da se poveća vidljivost naučne zajednice u regiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije