Komemoracija Zlatku Mikuliću održana u Narodnom pozorištu Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Komemoracija Zlatku Mikuliću održana u Narodnom pozorištu Sarajevo
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Održana komemoracija Zlatku Mikuliću

U Narodnom pozorištu Sarajevo danas je održana komemoracija istaknutom baletnom umjetniku i pedagogu Zlatku Mikuliću koji je preminuo 18. aprila.

"Tužna i bolna vijest iz zemlje izlazećeg sunca. Utihnulo je srce našeg dragog kolege, baletnog umjetnika i plemenitog, jedinstvenog čovjeka, Zlatka Mikulića. Čitavih četvrt vijeka, jedan od onih koji su gradili i činili Sarajevski balet institucijom i ansamblom poznatim i hvaljenim u desetinama zemalja Evrope, Afrike i Azije.

Njegov posebni dar, scensko znanje i umijeće zaokruženi su pedagoškim radom na školovanju i stvaranju novih baletnih snaga Narodnog pozorišta Sarajevo. Plemenit i širok kakav je bio sa nama, jednako drag i svijetao ostaje u našem sjećanju, pričama i uspomenama.

Majke Srebrenice primile Ukrajinke u Potočarima: Razgovarale o gubitku najmilijih

Majke Srebrenice primile Ukrajinke u Potočarima: Razgovarale o gubitku najmilijih

Kolektiv Narodnog pozorišta Sarajevo izražava svoje najdublje saučešće porodici, kolegama i prijeteljima", riječi su kolektiva Narodnog pozorišta Sarajevo. 

Zlatko Mikulić rođen je 8. augusta 1946. Po završetku školovanja u Baletnom studiju Narodnog pozorišta u Sarajevu zapošljava se kao baletni igrač u ansamblu Baleta. Kao igrač je proveo 22 godine u istom kolektivu, igrajući i u svim baletima koji su postavljeni na sarajevskoj sceni.

Od Mikulića su se na komemoraciji emotivnim govorima oprostile njegove kolege, među njima i Edina Papo, Minka Muftić, Dubravka Zrnčić-Kulenović,Tefeda Abazović, Halid Kuburović i Adnan Đindo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije