Komemoracija velikom čovjeku: Mirza Sadiković je pokazao kako se voli domovina

Anadolija
Komemoracija velikom čovjeku: Mirza Sadiković je pokazao kako se voli domovina

U sali Kulturnog centra u Bihaću održana je komemorativna sjednica povodom smrti Mirze Sadikovića, istaknutog krajiškog novinara i publiciste. Komemoraciji su prisustvovale brojne ličnosti iz medijskog, kulturnog i političkog života Unsko-sanskog kantona, koji su došli da odaju počast i upute posljednji pozdrav svome kolegi i sugrađaninu. 

"Mirza je imao ideale i principe, gdje god da je bio ostavio je neki trag i nešto iza sebe. Mirze se sjećam iz rata. On nije bio vojnik ali je njegov doprinos u tom vremenu ogroman. Zajedno sa svima onima kojima je to bio posao, Mirza nas je tada učio o informisanju i ja mu se ovom prilikom zahvaljujem. Kada je izvještavao u ratu i tada je njegov glas bio nježan i uvijek je to radio na taj emotivni, bošnjački način čime se mi trebamo ponositi. Drago mi je da je živio u Bihaću i da je od ovog grada dobio najveće priznanje", kazao je Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća. 

mirza_sadikovic_AA_002.jpg - undefined

Foto: Anadolija

Hasan Aranautović, penzionisani kamerman BHT-a, poznavao je Mirzu 40 godina. Tokom rata su zajedno radili na pokretanju informativno centra u Bihaću, izvještavali u ratu i poslije rata. Ovo je za Hasana, kako je istakao, najteži zadatak. 

"Nikada nisi bio umoran za rad, nije bilo vikenda i praznika a da nisi došao u Centar i napravio barem neku bilješku. Zajedno smo radili na dokumentarnim filmovima. Tvoju priču o crkvi podno Kozare pretočili smo u dokumentarni film 'Mehmedova crkva' za kojeg smo dobili brojne nagrade. Ni u penzionerskim danima nismo mirovali, zajedno smo radili za ramazanski program u kantonalnoj televiziji. Više od 30 godina smo radili skupa, odgojio si mnoge mlade novinare, prenosio im svoja znanja i iskustva. I danas te svi oni spominju kao velikog novinara, dobrog učitelja i čovjeka", rekao je Aranautović. 

mirza_sadikovic_AA_005.jpg - undefined

Foto: Anadolija

Elvira Cerić je 20 godina radila skupa sa Mirzom u BHT-u. Govoreći o Mirzi kao kolegi i čovjeku, Cerić je istakla sve njegove vrline i sa tugom konstatirala da takvog novinara Krajina više nema. 

"Mirza je svima nama svojim ljudskim vrlinama pokazao kako se voli domovina, kako se voli Bosna. On se uvijek davao drugima a nikad ništa nije tražio ni od koga. I u tome je bila njegova veličina. Nikada ga niko nije čuo da je podigao glas. Nikada! Takav je bio Mirza", kroz suze je govorila o Mirzi Sadikoviću, njegova radna kolegica Elvira Cerić. 

Dženaza-namaz rahmetli Mirzi Sadikoviću, klanjat će se u nedjelju, 14. jula, na mezarju Humci u 14 sati. 

mirza_sadikovic_AA_001.jpg - undefined

Foto: Anadolija

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije