Komemoracija profesoru Repovcu: Možemo biti zadovoljni što smo ga imali

N. Ka.
Komemoracija profesoru Repovcu: Možemo biti zadovoljni što smo ga imali
Foto: Radiosarajevo.ba / Komemoracija profesoru Hidajetu Repovcu

Profesor Emeritus Hidajet Repovac cijeli svoj radni vijek proveo je u okviru sarajevskog Univerziteta kao profesor i dekan. Repovac je preminuo u utorak nakon trodnevnog intenzivnog liječničkog tretmana.

Zajednička komemorativna sjednica Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 i Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije održana je danas u 11 sati.

Adil Kulenović predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca Kruga 99, kaže da je profesor Repovac bio čovjek koji je pripadao plejadi humanističke inteligencije.

"Profesor Repovac je onaj koji je tkao duhovni okvir Kruga 99, da se ne smijemo miriti sa postojećim i da moramo biti glasni u vremenima u kojima jesmo.
Profesor Repovac je uporno nastojao da traži od drugih ono što jeste moralna, politička i metafizička odgovornost za sve što se zbiva oko nas. Ali je tražio od svih intelektualaca da govore i da ne šute. Odgovornost intelektualaca danas jeste na prvom mjestu u smislu odgovornosti za narod, za ono što jeste narodna kultura, organskih intelektualaca za organsku narodnu kultur", poručio je Repovac.

Ismet Grbo, profesor emeritus je kazao da u prvom trenutku nakon ovog gubitka nije moguće govoriti subliminirao o sjećanjima.

"Moguće je u nekoliko opaski prepričati šta se dogodilo u ovome ne tako kratkom razdoblju, našeg koelgijalnog odnosa, drugovanja, našeg akademskog života i djelovanja u javnosti. Prof. Repovac je bio angažirani inteletualac, poklonio je sebe studentima i zajednici. Gradsko je dijete, jedno vrlo dgojeno dijete intelektualaca, rano je počeo da raspoznaje efekte umjetnosti u kulturi. Živio je čitav život u skladu s tim", kazao je Grbo.

Nedžad Korajlić, dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu, istaknuo je da je Repovac jedan od osnivača Fakulteta kriminalističkih nauka.

"On jedna od osoba koja su postavile temelje ove ustanove. Oni su napravili iskorak, jer ovo je fakultet koji je civilna institucija u odnosu na sve zemlje u regionu. Značajno je to za BiH, zbog njenog kompletnog ambijenta, a smrt profesora Repovca je gubitak ne samo za naš fakultet, nego i za cijelu akademsku zajednicu i šire. Najveći gubitak je za njegovu porodicu i prijatelje. Nadam se da će fakulteti i univerzitet njegovati ono što je Hidajet uradio", zaključio je Korajlić.

Na komemoraciji prisustvovao je veliki broj članova akademske zajednice, koji su odali počast preminulom profesoru Hidajetu Repovcu. Dženaza će se održati danas na sarajevvskom groblju Faletići.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije