Sarajevo: Preminuo profesor Hidajet Repovac

L. K.
Sarajevo: Preminuo profesor Hidajet Repovac
PrtScr / Profesor Hidajet Repovac

Profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Hidajet Repovac u subotu je doživio moždani udar i smješten je u Klinički centar na Koševu. Nažalost, profesor Repovac je danas preminuo na KCUS-u u 73. godini. Ovu informaciju je za Radiosarajevo.ba potvrdio predsjednik Asocijacije Krug 99 Adil Kulenović koji je neutješan zbog odlaska profesora Hidajeta Repovca.

Ranije je Kulenović rekao da sa profesoru Repovcu pozlilo u subotu kada se odvijala sesija Asocijacije Krug 99.

„Učestvovao je u diskusiji u svom temperamentnom stilu. Nakon svog izlaganja, izašao je na pauzu. Tako da mi u tom trenutku nismo ni znali šta se dešavalo ispred sale Ekonomskog fakulteta. U auli mu je pozlilo, srećom žena koja radi na portirnici je primijetila da desnom stranom ne kontroliše. Postupila je razumno i pozvala Hitnu pomoć koja je došla brzo da bi ga smjestili u Klinički centar“, rekao je ranije Kulenović za Radiosarajevo.ba.

U saopćenju predsjednik Kruga 99 je naveo da je profesor emeritus Hidajet Repovac cijeli svoj radni vijek bio na Fakultetu političkih nauka profesor sociologije kulture, dekan matičnog I drugih fakulteta, učesnik brojnih domaćih i inostranih naučnih skupova i istaknuta javna ličnost.

"Bio je uvijek naročito senzibilan na sva kulturna, politička dešavanja i društvene procese. Od nastanka Kruga 99 bio je njegov uporan član i dugogodišnji predsjednik. I tokom svog posljednjeg javnog obraćanja prethodne subote na Krugu 99, nakon čega mu je pozlilo, sa posebnim temperamentom i ljudskom zabrinutošću govorio je o današnjim društvenim kontraverzama, akterima i posljedicama razaranja bosanskohercegovačkog društva. Vjerovao je da je kultura zajedničkog života najsigurniji bedem očuvanja države, mira i sigurnosti svakog čovjeka u BiH", navedeno je u saopćenju.

Porodica će objaviti dan i mjesto ukopa preminulog profesora Repovca, a institucije komemoraciju tim žalosnim povodom.

Hidajet Repovac rođen je 1945. godine u Sarajevu. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu (Odsjek sociologija).

Obnašao je dužnost dekana Fakulteta političkih nauka dajući poseban doprinos u njegovom očuvanju i djelovanju tokom rata. U najtežim ratnim okolnostima (1993) pokrenuo je osnivanje Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu, a bio je i njegov profesor te dekan. Učestvovao je u osnivanju “Kruga 99” nezavisnih intelektualaca, a bio je i njegov predsjednik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije