Komemoracija: Amira Lekić je bila planina koja nas je čuvala

0
V.A.Z.
Komemoracija: Amira Lekić je bila planina koja nas je čuvala
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Komemoracija Amiri Lekić

U prepunoj dvorani kina Meeting Point u Sarajevu održan je komemorativni skup povodom smrti Amire Lekić, filmske i TV producentice koja je preminula 16. februara 2023. 

"Svima koji smo je poznavali, beskrajno će nedostajati profesionalnost, pozitivna energija, toplina i smisao za humor, osobine koje je Amira Lekić posjedivala", rekao je redatej Faruk Lončarević na početku događaja na kojem se okupio veliki broj prijatelja i kolega. 

Njena prijateljica i kolegica Jasmila Žbanić, na komemoraciji se prisjetila profesionalne i ljudske povezanosti s ovom izuzetnom ženom:  

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

"Amiru sam upoznala ranih 2000. kada je došla u BiH kako bi pomagala povratnicima. Tada smo je, isprva kroz šalu, ali postepeno i sve ozbiljnije, pozivali da sa nama radi filmove. Bili smo fascinirani njenom energijom, ljubavlju prema ljudima, ali i disciplinom i znanjem koje je posjedovala. Cijenili smo to što je Amira iz sigurne pozicije u međunarodnim agencijama odlučila da pređe u neizvijesnost filmske proizvodnje.

Zajedno s nama je prošla teške trenutke razvoja bh. kinematografije. Radila sve s nevjerovatnom energijom i ljubavlju, i konstantno tražila načine da nešto što izgleda nemoguće bude ostvareno. Smatrala je da filmovi uistinu mogu mijenjati društvo. Radila je mnogo više za druge, nego za sebe. 

Kada režirate uz saznanje da je Amira iza vas, znate da je tu planina koja vas čuva. Osjećali ste ogromnu snagu i sigurnost iza vas. Ovim gubitkom kinematografija BiH je devastirana. Izgubili smo prijateljicu koja je znala da se raduje svakoj našoj radosti, i koja bi patila sa nama iskreno. Uvijek je bila tu za nas.

Komemoracija Amiri Lekić
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Komemoracija Amiri Lekić

Mala je utjeha da iza Amire ostaju filmovi koji će novim generacijama govkriti šta je sve radila i kakvo je bilo društvo koje je gradila", rekla je redateljica Jasmila Žbanić, opraštajući se od dugogodišnje suradnice. 

Na komemoraciji je prikazan kratki film o Amiri Lekić snimljen u kanadskoj produkciji u vrijeme kada je ova mlada žena bosanskog porijekla rođena u Kanadi, odlučila da se 1999 vrati u BiH

Producentica Amra Bakšić - Čamo iz produkcijeske kuće SCCA Pro.ba, podijelila je svoje misli i sjećanja. 

"Ne znam da li u mom odnosu s Amirom prije dođe onaj privatni ili poslovni dio. To je zato što je kod Amire bilo gotovo namoguće odvojiti privatno od poslovnog. Nikad nismo vidjeli tu količinu energije, strasti i ličnog morala koji su je vodili u poslu.

Sada kad nje nema, nema ni nekog da me ružno pogleda, a ona je to znala kako bi nam dala do znanja kuda idemo. A znala se i nasmijati i tako obasjati suncem cijelu prostoriju.  Taj njen aktivizam koji ju je doveo u BiH i koji je u sebi nosila, na filmsku ekipu je djelovao čudnovato.

Znam oko 150 ljudi koji kažu da im je Amira Lekić bila prijateljica - a ona je uistinu svakome od njih davala svoje prijateljstvo. Od svakog bi pravila prijatelja. Zato hvala Amiri što sam i ja bila njena prijateljica", rekla je Amra Bakšić Čamo.

Na komemoraciji je objavljena i odluka koju su inicirale Jasmila Žbanić, Elma Tataragić i Amra Bakšić Čamo, da se pokrene fondacija za podršku mladim ženama na filmu, a koja će nositi ime "Amira Lekić". 

Komemoracija Amiri Lekić
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Komemoracija Amiri Lekić

Producentica Amira Lekić, poznata po radu na brojnim filmovima bh. režisera, preminula je 16. februara u 48. godini.

Amira Lekić je rođena 1975. u Woodstocku u Kanadi. Diplomirala je na Univerzitetu u Windsoru na međunarodnim odnosima. Od 1999. živjela je u Sarajevu, gdje je radila u međunarodnim razvojnim agencijama, poput nevladine organizacije Save the Children. Godine
2007. počela je raditi u filmskoj kući Deblokada kao izvršna producentica. Od 2015. godine radila je kao slobodna izvršna producentica i menadžerica produkcije, te sarađivala sa  kućom SCCA/pro.ba na mnogobrojnim projektima. U njenoj filmografiji su, između ostalih i 'Smrt u Sarajevu' Danisa Tanovića, 'Muškarci ne plaču' Alena Drljevića, 'U zemlji krvi i meda' Angeline Jolie, te 'Quo vadis, Aida?' Jasmile Žbanić, koji je bio nominiran za nagradu Oscar Američke filmske akademije za najbolji međunarodni film.

Bila je dugogodišnja članica Udruženja filmskih radnika i članica EAVE mreže i promovirala je ulogu žena u filmskoj industriji.

Podsjećanje na filmografiju Amire Lekić
V.A.Z.: Podsjećanje na filmografiju Amire Lekić
Filmografija Amire Lekić
V.A.Z.: Filmografija Amire Lekić

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije