Preminula bh. producentica Amira Lekić, radila i na filmu Quo vadis, Aida?

4
Radiosarajevo.ba
Preminula bh. producentica Amira Lekić, radila i na filmu Quo vadis, Aida?
Foto: Udruženje filmskih radnika BiH / Amira Lekić

Producentica Amira Lekić, poznata po radu na brojnim filmovima bh. režisera, preminula je u četvrtak u 48. godini. 

Amira Lekić je rođena 1975. u Woodstocku u Kanadi. Diplomirala je na Univerzitetu u Windsoru na međunarodnim odnosima. Od 1999. živjela je u Sarajevu, gdje je radila u međunarodnim razvojnim agencijama, poput nevladine organizacije Save the Children.

2007. godine počela je raditi u filmskoj kući Deblokada, gdje kao izvršna producentica, između ostalih projekata, učestvuje i u produkciji filmova.

U Vijeću sigurnosti UN-a održana sjednica o Bosni: Govorili Schmidt, Lagumdžija, Cvijanović, Wood...

U Vijeću sigurnosti UN-a održana sjednica o Bosni: Govorili Schmidt, Lagumdžija, Cvijanović, Wood...

Od 2015. godine radila je kao slobodna izvršna producentica i menadžerica produkcije, te sarađivala sa SCCA/pro.bom na mnogobrojnim projektima, uključujući i film Smrt Sarajeva Danisa Tanovića, zatim s Deblokadom na filmu Muškarci ne plaču Alena Drljevića itd.

Radila je i na produkciji filma Quo vadis, Aida? Jasmile Žbanić, koji je bio nominiran za nagradu Oscar Američke filmske akademije za najbolji međunarodni film. Bila je dugogodišnja članica Udruženja filmskih radnika i članica EAVE mreže, naveli su iz Udruženja filmskih radnika.

Jasmila Žbanić se oprostila od nje na društvenim mrežama i posvetila joj emotivni status.

"Najljepša duša. Za mene si bila sestra, prijateljica, kolegica. Koliko si ljubavi i sebe dala za sve što smo radile. Prošle smo najljepše i najteže trenutke skupa. Zajedno stvarali: Quo vadis, Aida?, Za one koji ne mogu da govore, Otok ljubavi, Muškarci ne plaču, Cure, Dah, Furaj svoj film… Naš otok ljubavi nikada nećeš napustiti", navela je Žbanić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije