Ko je Ihlan Omar, muslimanka koja je izabrana u američki Kongres

Radiosarajevo.ba
Ko je Ihlan Omar, muslimanka koja je izabrana u američki Kongres
Foto: EPA-EFE / Ilhan Omar: Dobila mandat u Kongresu
Ilhan Omar postala je prva žena izbjeglica koja je izabrana na američkim izborima za Kongres.

Ona je osvojila mandat kao kandidatkinja Demokratske stranke iz Minnesote, iz američke savezne države Minnaeapolis. Ilhan je tako naslijedila Keitha Ellisona koji je bio prvi musliman ikada izabran u Kongres.

Ono što mnogi ne znaju, je da je Ilhan Omar bivša izbjeglica koja je zbog građanskog rata u Somaliji provela četiri godine života u izbjegličkom kamput Dadaab u Keniji, piše portal Standard Media iz Kenije.

Ujedno, Ilhan će biti prva pokrivena muslimanka koja će ući u Kongres.

Rođena je 4. oktobra 1981. godine i najmlađa je od sedam braće i sestara. Njena majka umrla je kada je ona bila dijete i ostavila je da se o njoj brinu otac i djed, u to doba direktor Državnog pomorskog transporta Somalije.

Na početku građanskog rata u Somaliji, Ilhan Omar i njena porodica pobjegli su u izbjeglički kamp Dadaab u Keniji. Tu su proveli četiri godione da bi 1995. godine stigli u Virginiju a potom se preselili u Minneapolis.

Ona je osvojila mandat u državnom zakonodavstvu 2016. godine kada je postala prva Somalijka koja je ujedno i zakonodavac u SAD-u.

Omar je gradila progresivni politički identitet.

Zalaže se za besplatno visokoškolsko obrazovanje, domove za sve ljude i reformu pravosudnog sistema.

Oštro se protivi Trumpovoj restriktivnoj imigracionoj politici, podržava jedinstven zdravstveni sistem za sve i želi ukinuti Imigracionu i carinsku službu (ICE) koja je poduzela brojne deportacije ljudi iz SAD-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije