Ko je bila Vahida Maglajlić: Heroina i jedina muslimanka proglašena Narodnim herojem Jugoslavije

0
Radiosarajevo.ba
Ko je bila Vahida Maglajlić: Heroina i jedina muslimanka proglašena Narodnim herojem Jugoslavije
Foto: banjalucanke.com / Vahida Maglajlić

Na današnji dan 1907. godine u Banjoj Luci je rođena Vahida Maglajlić, partizanka i jedina muslimanka koja je proglašena Narodnim herojem Jugoslavije.

Bila je najstarija kći od desetero djece u uglednoj porodici, a njen otac Muhamed je bio kadija. Već u mladosti počinje propagirati pismenost kao alat emancipacije žena, pogotovo muslimanki.

Zbog želje da učestvuje u javnom životu, često je dolazila u sukob s ocem, ali majka Ćamila (koja je bila polusestra prve liječnice muslimanke u BiH, Ševale Zildžić-Iblizović), joj je pomagala u njenim aktivnostima.

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Početkom Drugog svjetskog rata Vahida Maglajlić postaje ključna ličnost pokreta otpora i jedna od najsigurnijih partizanskih veza u Banjoj Luci. Pod zarom je obilazila grad, skupljala potrepštine i širila ideju otpora. U oktobru 1941. godine je ustaše hapse i zadržavaju dva mjeseca. Bila je mučena i maltretirana, ali nikada nije otkrila nijedno ime.

Zbog toga joj je trebalo biti suđeno na prijekom sudu u Zagrebu, ali na dan kad je trebala otputovati, 21. decembra 1941. godine, ona sa Danicom Marić bježi iz zatvora na oslobođenu teritoriju, gdje uoči 1942. godine stupa u partizane.

Na današnji dan 1907. godine u Banjoj Luci je rođena Vahida Maglajlić, partizanka i jedina muslimanka koja je proglašena...

Posted by Bitka Na Sutjesci on Monday, April 17, 2023

Djelovala je među ženama Kozare, Grmeča i Cazinske Krajine i bila je zaslužna za formiranje prvih odbora Antifašističkog fronta žena u mnogim mjestima Podgrmeča. Na prvoj sjednici AFŽ-a, 6. decembra 1942. godine, izabrana je za jednu od 20 članica Centralnog odbora. Bila je karizmatična i nasmijana, spretna i snalažljiva, te sposobna organizatorica.

Poginula je 1. aprila 1943. godine u selu Mala Krupska Rujiška kod Bosanskog Novog, prilikom iznenadnog njemačkog napada. Narodnim herojem Jugoslavije proglašena je 20. decembra 1951. godine.

Vahida Maglajlić je svojim radom promijenila položaj žena u BiH, a njen lik i djelo nadišli su okvire BiH i poslužili kao inspiracija drugim ženama u njihovim borbama. Na banjolučkom Trgu boraca NOB-a nalazi se bista koja čuva sjećanje na njenu ulogu u historiji BiH, a jedna ulica u Sarajevu nosi njeno ime.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije