Kako je Nele nekad govorio o Sarajevu: Das ist Walter (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Kako je Nele nekad govorio o Sarajevu: Das ist Walter (VIDEO)

Nenad Janković aka dr. Nele Karajlić posljednjih godina često je mijenjao ploču kada je riječ o njegovim stavovima o Sarajevu i Sarajlijama.

Od toga kako Sarajevo može bez njega, pa onda kako on pomaže u Sarajevu, pa "šta da sam ostao u Sarajevu", ili "zamalo su me linčovali u Sarajevu", pa do toga kako je njegovo Sarajevo rasuto po svijetu...

„Sarajevo je fikcija, ideja u utopiji. Sjajna ideja, ali je nažalost propala“, također je govorio doktor čije ponašanje govori kako, iako kaže da Sarajevo može bez njega (a može!), on, čini se, ne može bez Sarajeva.

Kako je Emir Kusturica govorio o Sarajevu: Divljaci granatiraju moj grad

 

Iz "arhiva" smo izvukli i dokumentarac nastao 1991, početkom rata u bivšoj Jugoslaviji, u kojem Nele otkriva šta je trebala biti tema nove sezone Nadrealista (koja nikad nije snimljena, iako je Nele 1991. očekivao da će se emisija i dalje snimati), ali i koji mu je (tada bio) omiljeni film...

„Pitanje je da li treba da se radi humoristička emisija kada neko na nekog puca i neko nekom bombarduje kuće, bombarduju se ovako, bombarduju se onako. Humor je nužna stvar jer predstavlja žešći otpor ludilu“, govorio je nekad Nele.

Sarajevo je imalo tu nesreću, i ima je još uvijek, da je vertikalna linija koja dijeli ovu planetu na dva svijeta, ovdje, u ovom gradu, najtanja. Zbog toga neke čuvene gatare, kao što je Mara gatara, čije je umjetničko ime Zulejha i neki čuveni vračevi, kao što je vrač Momo s Alipašinog Polja, govore da onaj zid o kojem smo govorili na početku emisije uvijek postoji i uvijek negdje lebdi tu između nas u nekom čudnom fluidnom obliku“, pričao je dr. Karajlić, „najpoznatiji mirotvorac“, kako su ga nazvali na predratnom Koncertu za mir, održanom U Sarajevu.

Smatrao je tada i da nije sve tako crno kao što to gatare kažu.

„Ja mislim da u ovom gradu ipak postoji taj neki dobri duh koji se stvara oko pojedinaca ili incidentalnih slučajeva. Naime, ti pojedinci uvijek unose neku specijalnu posebnu vedrinu koja stoji nasuprot tog zida i koja ga uvijek rasprši. O jednom takvom pojedincu govori i jedan njemački oficir na kraju mog omiljenog filma Valter brani Sarajevo od Šibe Krvavca“, zaključio je Nele i potom citirao najpoznatiji citat iz ovog filma:

Sehen Sie diese Stadt? Das ist Walter.

Pogledajte video:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije