Julian Reilly, ambasador Ujedinjenog Kraljevstva: Duboko sam dirnut količinom podrške u BiH

3
Radiosarajevo.ba
Julian Reilly, ambasador Ujedinjenog Kraljevstva: Duboko sam dirnut količinom podrške u BiH
Foto: Gov.UK / Julian Reilly

Novi ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u Bosni i Hercegovini Julian Reilly u svom prvom medijskom istupu u našoj zemlji, u Jutru za sve BHRT-a razgovarao je sa Zvonkom Komšićem o kraljici Elizabeti, njenom životu i vladavini, novom kralju, odnosima Velike Britanije i Bosne i Hercegovine, te njegovim prvim utiscima o našoj zemlji.

O vladavini kraljice Elizabete

Njeno Veličansto je 70 godina bilo na čelu države i na čelu Comonweltha, kazao je ambasador Rajli na početku svoga prvog injtervjua za medije u našoj zemlji.

"Petnaest različitih premijer ja vodilo njenu vladu. Iza nje je 260 posjeta inostranstvu i brojni događaji širom Ujedinjenog Kraljevstva tokom njene vladavine, ali uvijek je imala tople i mudre riječi kako za predsjednike tako i za obične ljude. Tako da za mene kraljica predstavlja najsnažniji primjer kako obavljati dužnost i služiti drugima."

Danas kiša i grmljavina: Pogledajte i kakvo će vrijeme biti do subote - kad su minusi, a kad sunce

Danas kiša i grmljavina: Pogledajte i kakvo će vrijeme biti do subote - kad su minusi, a kad sunce

Stari most u bojama zastave Velike Britanije: "Poruke utjehe su nas ostavile bez daha"

Stari most u bojama zastave Velike Britanije: "Poruke utjehe su nas ostavile bez daha"

Ambasador Julian Reilly nije mogao izdvojiti posebni događaj tokom vladavine kraljice jer, kako on kaže, jako je puno značajnih trenutaka tokom njene vladavine.

"Tješila je narod u vrijeme tragedija, predvodila slavu u trenutku sreće, imala je nevjerovatnu sposobnost da se poveže sa građanima. Sjećam se kada sam je vidio, imao sam sedam godina, bio sam u Bocvani u Africi , obratila se mome razredu dok je prolazila. Naredni sam sam pobjegao majci kako bih pratio njeno Veličanstvo tokom posjete lokalnom sajmu. Na kraju su me našli kako posmatram dešavanja na vrhu jedne ograde."

Ona je prosto bila čudesna osoba, istakao je on.

"Ja kao Britanac sam joj zahvalan na njenom doprinosu stabilnosti i kontinuitetu u mojoj zemlji. Kao diplomata odajem joj priznanje kao našemnajboljem diplomati, velikoj snazi na svjetskoj sceni. Uvijek je u stanju da pruži ruku prijateljstva. Naučila nas je da gledanjem u budućnost i prilagođavanjem sadašnjosti možemo sačuvati i prošlost."

Očekivanja od novog monarha

Naša zemlja je danas drugačija od one kako je bila u 1952., kraljica je samouvjereno vodila našu naciju u 21. vijek, istakao je ambasador Julian Reilly.

"Stabilna monarhija tada nam je pomogla da samouvjereno idemo dalje, i sada sa kraljem Charlesom III očekujem da će naša zemlja nastaviti na tom putu. Veoma smo sretni sa novim kraljem, i način na koji je javnost reagovala na njegove poruke i posjete svim zemljama Ujedinjenog Kraljevstva."

Govoreći o novom monarhu i njegovom odnosu prema Bosni i Hercegovini naveo je kako je kralj više puta posjetio BiH, uključujući i u najtežim vremenima. Planirao je doći prije dvije godine ali ga je pandemija spriječila.

Na pitanje da li bi kralja Charles III možda naredne godine mogli vidjeti u Bosni i Hercegovini ambasador Julian Reilly je kazao: "Nadam se, ali ne znam".

Neki kažu da nije bio miljenik britanske javnosti, ali ambasador ne dijeli ovaj stav.

"Kako sam ranije spomenuo javnost je odgovorila sa mnogo topline i divljenja u vrijeme kada preuzima odgovornost monarha. Kralj Čarls postaje šef države kada se svijet suočava sa brojinim izazovima. Klimatske promjene, prijetnja sigurnost, visokih troškova življenja. Znam da će on biti izvor snage i jedinstva za našu naciju i Commonwealth."

Ambasador o Bosni i Hercegovini i 30 godina diplomatskih odnosa sa UK

Duboko me je dirnula količina podrške u cijeloj BiH, kazao je Julian Reilly.

"Primio sam dosta izraza sućuti od političara, vjerskih lidera, građana. Slike kraljice i naše zastave na bilbordima u Sarajevu,na Starom mostu u mostaru pokazuju jaku vezu između naših naroda. Zahvalio bih i medijima koji su dosta posvetili vremena u praćenju događaja."

Proslavili smo 30 godina diplomatskih dnosa BiH i Velike Britanije, istakao je ambasador

"Ponosni smo što smo bliski partneri i što podržavamo mir i prosperitet svih tih godina. Osim veza državnih institucija, snažna je povezanost građana i kraljevske porodice. Treba spomenuti samo pet posjeta Kralja Charles kada je bio princ."

Moja supruga i ja smo preplavljeni toplinom dobrodošlice od ljudi diljem BiH, prvi su njegovi utisci.

"Sretni smo što imamo priliku da živimo u tako lijepoj zemlji koja ima puno za ponuditi. Ovo su teška vremena, i ovdje i svugdje i trebamo svi zajedno da djelujemo. Hvala svima na ljubaznim poruka sućuti u ovo tužno vrijeme, radujem se saradnji sa građanima, političarima i ostalima u BiH. U narednim godina cilj nam je podrška stabilnoj sigurnoj i prosperitetnoj državi."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije