! / Josip Perić: Jadni smo mi Hrvati ako smo spali da Dodik brani naš nacionalni interes!

06. 08. 2019. u 15:59:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u današnjem intervjuu za srbijanski tabloid Alo!, i to samo dan nakon optimističnog susreta trojke u Sarajevu i formiranja vlasti na državnoj razini, ponovo se založio za podjelu države, i to na tri nezavisna entiteta koji bi, kako je kazao, sarađivali kao suvereni državni faktori jedni sa drugim i potpisali automatski dogovor o slobodi prolaza ljudi, slobodi trgovine i nekim drugim stvarima.

Piše: F. V.

Ovakvi stavovi po svemu sudeći su direktan produkt saveza Milorada Dodka i Dragana Čovića. Ovakvim istupima Dodik ponovo podgrijava aspiracije politike Hrvatske demokratske zajednice za formiranje hrvatskog entiteta unutar BiH. Ovih dana o savezu Dodika i Čovića govorio je i Fra Drago Bojić, bosanski franjevac i teolog, tvrdeći da taj savez perfektno funkcionira u ovoj državi, te da je riječ o dvije politike koje se međusobno nadopunjuju.

„Naravno, od tog saveza nikakve koristi nema. Uglavnom štetu ima od toga Bosna i Hercegovina. Nemaju od tog saveza koristi ni Hrvati u BiH, ni Srbi u RS, pogotovo ne Srbi u Federaciji, u onim dijelovima koje politički kontrolira HDZ“, rekao je Bojić.

I historičar iz Hrvatske Dranag Markovina upozorio je ranije na pakt dvojice političara. Govoreći o političkom savezništvu Dodik-Čović, Markovina je istakao da je lideru HDZ BiH „potreban je netko tko će ga poduprijeti u zahtjevima za formiranje trećeg entiteta, što Dodiku savršeno odgovara, budući da time slabi poziciju 'treće', tj. bošnjačke strane“.

Politiku Dodika kao „zaštitnika hrvatskih interesa“ komentirao je za Radiosarajevo.ba dr. Josip Perić, čelnik Hrvatske nezavisne liste.

„Ja sam uvijek bio od onih koji je govorio da ako smo mi spali da Dodik brani hrvatski nacionalni interes, jadno smo i žalosni“, rekao je Perić.

S druge strane, on tvrdi da i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić daje povoda za priče kako nije zbor hrvatskog naroda. Podsjeća da je zahvaljujući slučaju „Komšić“ upravo Dragan Čović na dobio sve mehanizme kojima može blokirati funkcioniranje države od vrha do dna.

„Ispalo je da je Komšić glavni problem na prostorima BiH. Po meni, to apsolutno ne stoji! Mislim da ništa sa tim nismo ni dobili ni izgubili ni sa Komšićem, ni sa Čovijćem, jer su svi bili u prilici da nešto naprave i nisu napravili ništa. I sam Komšić morao bi povesti malo računa ako već misli da predstavlja Hrvate, a i sve ostale građane, kako on kaže. On bi morao povesti računa da i Hrvati imaju pravo na život na prostoru BiH i da neke stvari koje on sada potencira, da kod većine Hrvata ne nailaze na odobravanje“, ističe Perić.

NEMA KOMENTARA