Dodik: RS namjerava da ide svojim putem, rješenje je da se svako okrene sebi

Radiosarajevo.ba
Dodik: RS namjerava da ide svojim putem, rješenje je da se svako okrene sebi
Foto: AA / Milorad Dodik

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kaže da RS namjerava da ide svojim putem pošto se "pokazalo da je BiH sistemska greška, čiji su zatočenici svi narodi koji u njoj žive".

"Ja bi iznad svega volio da RS bude samostalna. Mislim da to ne treba kriti. To je politički cilj većine stanovništva ovdje. U ovoj BiH nam nije ponuđeno ništa zbog čega bismo u njoj ostali. Svih ovih godina imali smo samo opstrukcije i osporavanja RS-a. Zašto bismo bili u nečemu što nas neće i zašto bi neko ko nas neće htio da budemo tu", pita se Dodik u intervjuu za Alo.

Šta je onda izlaz iz takve situacije?

"Mislim da je rješenje da se BiH podijeli na tri nezavisna entiteta, koji će sarađivati kao suvereni državni faktori jedni sa drugim i koji će potpisati automatski dogovor o slobodi prolaza ljudi, slobodi trgovine i o nekim drugim stvarima. Svako bi se okrenuo sebi. Mi bismo se što se tiče međunarodnog predstavljanja okrenuli Srbiji, Hrvati u BiH verovatno Hrvatskoj, a Bošnjaci vjerovatno Turskoj. Nama ne treba ni stolica u UN u ovom trenutku, već neka vrsta međunarodne pažnje."

Može li to dovesti do sukoba, pa čak i rata?

"Ne može. Tog rata nema ako ga ne inicira međunarodna zajednica. U svakom slučaju, sve što bi muslimani preduzeli protiv RS bilo bi nelegitimno. Oružane snage BiH ne mogu da djeluju bez odluke Predsedništva, ali se nikada neće desiti da srpski član glasa za to. Ustav kaže da bezbjednosne jedinice jednog entiteta ne mogu da pređu na prostor drugog entiteta bez njegove saglasnosti. Htjeli su da nam ubace Federalni MUP na prostor RS, navodno da kontroliše migrante, pa smo mi to odbili. U ekstremnoj situaciji kad bi neko naredio da policija Federacije uđe u RS, to bi bila agresija i kršenje Ustava i Dejtona. Isto važi i za eventualnu reakciju NATO, ali mislim da je to nerealno jer je prošlo vrijeme unilateralnih akcija."

Dakle, zaključak je da RS treba da ide svojim putem?

"RS odavno ide svojim putem, ali zavisi kako to ko želi da vidi. Još 2006. godine odbili smo intervencionizam međunarodnog faktora, danas odbijamo majorizaciju koju nad Srbima pokušavaju sprovesti muslimani. Utjecaj međunarodne zajednice je smanjen i stvari su svedene na naš dogovor. Tog dogovora nema i BiH se pokazuje kao sistemska greška, a mi smo svi zatočenici te takve i neuspješne BiH. Političko rukovodstvo RS je jasno reklo da mi ne prihvatamo nametnuta rješenja visokih predstavnika i mi ćemo se kad-tad, obračunati s tim odlukama."

Da li je uopšte sad na vidiku formiranje vlasti na nivou BiH?

"Bošnjaci i Izetbegović su bespotrebno kao uslov ispostavili prihvatanje odluke o članstvu u NATO, mada sada pokušavaju da minimiziraju stvari. Mi nećemo u NATO i u tome pratimo Srbiju jer nam ne treba granica na Drini. To su oni izmislili zbog svojih unutrašnjih potreba, kako bi u zapećak stavili razgovore s Hrvatima oko izbornih zakona, kao i s nama Srbima oko pitanja nametnutih rješenja visokog predstavnika. Oni vještački drže tu priču u nastojanju da zadrže njima lojalne srpske kadrove koji im pomažu da imenuju svoje ljude na važnim mjestima. (...) Bošnjaci i Izetbegović imaju cilj majorizaciju Srba i Hrvata i pokušavaju da sa SDS-om, koji je gubitnik na izborima, formiraju vlast bez SNSD-a."

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije