! / Jasmila Žbanić: Hvala majkama i drugim Srebreničanima, vi ste nam bili oslonac

15. 03. 2021. u 15:36:00 Fena

Shares: 0

Cijela ekipa filma se zahvaljuje članovima Akademije koji su glasali za Quo vadis, Aida?, majkama, ženama i drugim preživjelim Srebreničanima koji su nam bili oslonac, podstrek i inspiracija, te mnogim prijateljima koji su nam dali podršku.

Za nas je ovaj film i više od filma - to je podsjetnik da se genocid i ovaj u Srebrenici, kao i bio koji drugi koji se desio na ovom području u prošlosti - ne smije negirati i zaboraviti.

Ovaj film nije napravljen da bi ljude dijelio i sukobio, nego naprotiv da bismo bolje razumjeli jedni druge - izjavila je rediteljica Jasmila Žbanić čiji je film nominiran za najprestižniju filmsku nagradu Oskar u kategoriji za najbolji strani film.

Producentska kuća Deblokada podsjeća da će ovogodišnja 93. dodjela nagrada Oscar biti održana 25. aprila 2021. godine.

Quo Vadis, Aida? nominovan je za i nagradu BAFTA Britanske filmske akademije u dvije kategorije, za najbolji strani film i Jasmila Žbanić za najbolju rediteljicu. Film nastavlja da niže uspjehe na filmskim festivalima širom svijeta. Tokom proteklog vikenda dobitnik je glavne nagrade Grand Prix by Orange i nagrade kritike na Luxemburg City film festivalu dok je na Miami film festivalu osvojio glavnu nagrade Knight MARIMBAS kao i Nagradu kritike.

Glavne uloge u filmu su ostvarili Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Isaković, Johan Heldenbergh, Raymond Thiry, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović i Edita Malovčić.

Producenti filma su Damir Ibrahimović i Jasmila Žbanić (Deblokada, BiH), a film je realizovan u koprodukciji sa Coop99 (Austrija), Digital Cube (Rumunija) , N279 Entertainment (Holandija), Razor Film (Njemačka), Extreme Emotions (Poljska), Indie Prod (Francuska) i Torden Film (Norveška), u partnerstvu sa Radio-televizijom Bosne i Hercegovine, turskom TRT, njemačko-francuskom TV ARTE/ ZDF i austrijskom ORF, saopćeno je iz producentske kuće Deblokada.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (15)