Jacinda Ardern: Liderica Novog Zelanda koja dijeli patnju sa muslimanskim žrtvama

Radiosarajevo.ba
Jacinda Ardern: Liderica Novog Zelanda koja dijeli patnju sa muslimanskim žrtvama
Foto: Sky News / Jacinda Ardern sa tek rođenom bebom u zgradi UN-a
Premijerka Novog Zelanda osvojila je brojna srca širom svijeta na način kako se nosi sa posljedicama terorističkog napada na dvije džamije u gradu Christchurch, koji se dogodio u petak 15. marta 2019. tokom džuma namaza.

Rijetko koja zemlja se može ujediniti oko jednog političara u vremenima krize, kao što su se Novo Zelanđani ujedinili oko premijerke Jacinde Ardern.

Oni znaju da njihova premijerka je postala globalni simbol zacijeljenja rana nakon što se stravičan teroristički napad dogodio u gradu Christchurch u kojem je svirepo ubijeno 50 muslimana u dvije džamije tokom džuma namaza.

Sa svega 17 mjeseci mandata na čelu Vlade Novog Zelanda, Ardern je sada nada za zemlju koja se suočava sa terorizmom.

Bez obzira na njihovo političko opredjeljenje, Novo Zelanđani su ujedinjeni u poštovanju prema liderstvu njihove premijerke, pišu britanski mediji.

Jacinda Ardern sa porodicama žrtava terorističkog napada - undefined

Jacinda Ardern sa porodicama žrtava terorističkog napada

U malim i velikim potezima, pokazala je humanost prema žrtvama terorističkog napada.

Kada je predsjednik SAD-a Donald Trump nazvao telefonom kako bi izrazio podršku Amerike, ona mu je rekla “da bi bilo bolje da pokaže ljubav i simpatije prema muslimanskim zajednicama”.

Kada su porodice žrtava odlučile doći na dženazu naišle su na velike probleme jer su aviokompanije podigle cijene karate, kako bi se obogatile na tuđoj nesreći. Premijerka Novog Zelanda obećala je porodicama žrtava pokriti troškove dolaska.

Vratila se i u Christchurch kako bi se suočila sa bijesom porodica koje su ogorčene sporošću obdukcijskih nalaza i koje žele što prije sahraniti svoje najmilije.

Jacinda Ardern sa tek rođenom bebom u zgradi UN-a - undefined

Jacinda Ardern sa tek rođenom bebom u zgradi UN-a

Obećala je izmjenu zakona o nošenju vatrenog oružja. To neće biti lako jer Novi Zeland ima liberalnu politiku prema posjedovanju oružja.

Njena poruka u parlamentu bila je sasvim jasna: “Želimo da svaki građanin i građnka Novog Zelanda se osjeća sigurno”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije