Izet je ranjen 94. godine stigao do Velike Britanije: Sinoć je osvojio Oscara

Radiosarajevo.ba
Izet je ranjen 94. godine stigao do Velike Britanije: Sinoć je osvojio Oscara
Foto: Universal Pictures / Film 1917

Izet Bučo, Bosnu i Hercegovinu je napustio ratne 1994. godine, kao hitan medicinski slučaj evakuisan je od UN-a iz Goražda.

Stigao je na liječenje u Veliku Britaniju, pateći od teških tjelesnih povreda koje su bile uzrokovane padom granate. Doktori nisu vjerovali da će preživjeti, ali ovaj tvrdoglavi Bosanac hrabro se, uprkos svim izgledima, izborio za svoj život. Nakon brojnih operacija i teškog oporavka, Bučo upisuje Mulitmedia grafički fakultet i polako ali sigurno započinje svoju uspješnu karijeru u filmskim postprodukcijama.

Izet Bučo već je odavno cijenjeno ime u Hollywoodu. Radio je 2D Compositing, rotoscoping i vizualne efekte na brojnim slavnim filmovima kao što su Harry Potter, 300: Rise of an Empire, Maleficent, Robin Hood, X-Men: The Last Stand, Skyfall, Wonder Woman i mnogi drugi.

Ipak, najveći uspjeh u njegovoj dosadašnjoj karijeri desio se sinoć na 92. dodjeli Oscara. Film „1917“ odnio je tri nagrade, među kojima je i nagrada za najbolje vizualne efekte, na kojima je, zajedno sa svojim kolegama radio Izet Bučo.

Sigurni smo da je ovo samo prvi od brojnih Oscara koje će Bučo osvojiti u budućnosti, a njegova priča je pokazatelj da je put do uspjeha posut trnjem i da, ako smo dovoljno hrabri, iz svake životne situacije možemo izaći kao pobjednici, prenosi Sarajevskasehara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije