Ivana Hlavsova: Kako Republika Češka pomaže da hrana u BiH bude sigurnija i kvalitetnija

0
Radiosarajevo.ba
Ivana Hlavsova: Kako Republika Češka pomaže da hrana u BiH bude sigurnija i kvalitetnija
Foto: Ambasada Češke Republike / Ambasadorica Ivana Hlavsova

Povodom predsjedavanja Republike Češke Vijećem Evropske Unije, Ambasada Republike Češke u Bosni i Hercegovini se odlučila za promociju jednog od ciljeva razvojne saradnje u BiH, kojim se posebno doprinosi procesu integracije BiH u EU, a to je "Sigurnija hrana: odgovorna poljoprivreda, veterinarske i fitosanitarne laboratorije i inspektorati". 

Tim povodom ekipa portala Radiosarajevo.ba razgovarala je sa Ivanom Hlavsovom, ambasadoricom Republike Češke u Bosni i Hercegovini.

Radiosarajevo.ba: Uvažena ambasadorice Hlavsova, najprije nam recite koliko se po Vašem mišljenju u BiH vodi računa o kvalitetu hrane i sadnog materijala od strane lokalnih nadležnih institucija? 

Teška saobraćajna nesreća u BiH: Do sudara došlo usljed preticanja

Teška saobraćajna nesreća u BiH: Do sudara došlo usljed preticanja

Sigurnija hrana i unaprijeđenje poljoprivrednih praksi u BiH

Sigurnija hrana i unaprijeđenje poljoprivrednih praksi u BiH

Hlavsova: Kao i u svim drugim oblastima, rad i trud se uvijek prepoznaju. Važno je naglasiti da je ovo prije svega dugoročan proces od kojeg koristi imaju svi građani BiH. Vlada Republike Češke već više od 10 godina pruža podršku na ovom polju i jako smo zadovoljni da imamo priliku da sarađujemo sa lokalnim institucijama, ali prije svega sa pojedincima koji vole i vjeruju u svoj rad i trude se da što više uče i unapređuju svoja znanja.

Ovo i jeste razlog zašto smo odabrali baš ovaj sektor da ekraniziramo priče o tri važna projekta. Kroz njih se možete upoznati sa radom lokalnih laboratorija, instituta i institucija koje svakodnevno vrijedno rade kako bi omogućile sigurnost hrane, kao i sa njihovim iskustvom rada sa češkim kolegama. Svakako predlažem svima da pogledaju videe na youtube kanalu Ambasade Republike Češke u BiH.

Ono što očekujemo od naših lokalnih partnera jeste da prate EU acquis, koji su vodilja za svaku državu koja želi da postane dio EU porodice. Postoje jasna pravila priključenja EU ekonomskoj zajednici  i ono što očekujemo od BiH u ovom i drugim segmentima jeste da ih prati.

Radiosarajevo.ba: Na koji način je češki Centralni institut za nadzor i ispitivanje u poljoprivredi pružio stručnu podršku BiH kada je u pitanju unapređenje sigurnosti hrane i kvaliteta sadnog materijala?

Hlavsova: Cilj ovog projekta bilo je pružanje podrške i jačanje institucija u Bosni i Hercegovini odgovornih za službene kontrole i certifikaciju sadnog materijala, kako bi se uspostavio sistem usklađen sa pravnom stečevinom EU. Uspostavljen je matičnjak certificiranih podloga i plemki voćnih vrsta, tako da bh. rasadničari i proizvođači sada imaju mogućnost nabaviti kvalitetan i zdrav sadni materijal proizveden u BiH, s garancijom da je proizveden, kontrolisan i certificiran prema standardima koji se primjenjuju u EU.

Radiosarajevo.ba: Koji su konkretni rezultati postignuti kroz ove projekte i šta oni predstavljaju za bh. građane?
Hlavsova: Mi kao potrošači jako rijetko razmišljamo o sigurnosti namirnica koje koristimo, kao i procesima koji nam to omogućavaju. Mlijeko, meso, med i mnogi drugi proizvodi se danas izvoze u EU, a građani su sigurni u ispravnost kvalitete proizvoda koje kupuju i konzumiraju. Pored sigurnosti prehrambenih proizvoda, cilj ovih projekata jeste i da se doprinose procesu integracije BiH u EU.

Radiosarajevo.ba: Da li Češka Ambasada u BiH planira nastavak ovakvih i sličnih razvojnih saradnji i u narednoj godini?

Hlavsova: Bosna i Hercegovina je jedna od šest prioritetnih zemalja za razvojnu saradnju Republike Češke. Postoje tri prioritetna sektora na koja smo fokusirani – voda i sanitacija, obnovljivi izvori energije i jačanje javne uprave. Češka kroz razvojne projekte godišnje doprinosi BiH sa skoro 4 miliona eura i planiramo nastaviti sa ovim radom i u budućnosti, kako kroz naše bilateralne projekte, tako i kroz projekte koje realizujemo sa EU i drugim donatorima u BiH.

Radiosarajevo.ba: Kakav je po Vašem mišljenju generalni napredak BiH na putu ka EU? Čini se da međunarodne institucije u našoj zemlji ulažu veće napore u taj napredak nego bh. vlasti…

Hlavsova: Kandidatski status BiH se ne treba smatrati kao politička nagrada, već geopolitički signal koji je poslan građanima BiH da su dio evropske porodice i da ih želimo vidjeti i kao dio EU porodice. Od bh. vlasti očekujemo da vrijedno rade i opravdaju povjerenje koje im je pruženo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije