Italijanka napisala priču o BiH: Posjetite Sarajevo koje vas pozdravlja sa srcem

Radiosarajevo.ba
Italijanka napisala priču o BiH: Posjetite Sarajevo koje vas pozdravlja sa srcem
Foto: Privatni album / Selena Scinicariello u Sarajevu

Nostalgičan i predivan glavni grad Bosne i Hercegovine pozdravlja vas sa srcem. To na stranici Viaggichemangi kaže Italijanka Selena Scinicariello, koja je posjetila Sarajevo i napravila reportažu iz našeg grada.

“U ovom tekstu vam preporučujemo zbog čega trebate vidjeti Sarajevo, u koji ćete se vjerovatno i zaljubiti”, navodi Selene, dodajući da je Bosnu i Hercegovinu prvi put posjetila tokom puta na Balkanu 2017. godine.

Prvi grad koji smo posjetili bio je Mostar i odmah smo se ludo zaljubili u njega. Grad slavnog mosta ispričao nam je teške priče, pokazao nam ružnoću rata i podsjetio nas na važnost opraštanja i pamćenja. Od tog putovanja smo se promijenili”, piše dalje Selene.

 Selena Scinicariello sa dečkom voli putovati - undefined

Foto: Privatni album:  Selena Scinicariello sa dečkom voli putovati

Glavni grad BiH još nosi opipljive i vidljive znakove rata, piše Selene. 

“Prošlo je nešto više od 20 godina i zemlja nije toliko bogata da odmah može da se renovira. Ljepote njegovog historijskog centra prekidaju se tu i tamo sa znakovima da je ludilo rata ostalo, ali Sarajevo ne samo to čini bolno lijepim.

Sarajevo ima dugu i posebnu historiju. Ovdje su se susrele i sudarale različite i udaljene culture. U vom gradu se otomanska arhitektura miješa s austrougarskom. Zbog toga je Sarajevo bolno lijepo”, dodala je Italijanka.

Sarajevo je kao bosanska kafa, dodaje Selene i nastavlja: trenutak spokojstva u kojem je gorčina svakog dana ljepša uz zagriz rahat-lokuma, ali morate paziti da ne zagrizete previše inače, na kraju, ostatak kafe će uništiti sve.

Selene će na kraju teksta izdvojiti 10 bitnih stvari koje svaki turista treba posjetiti u Sarajevu. Izdvojila je muzeje, Baščaršiju, brojne džamije, katedrale, pijacu Markale, ali i Žutu tabiju te bob stazu na Trebeviću.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije