In memoriam | Preminuo novinar Muhamed Braco Džemidžić

0
Radiosarajevo.ba
In memoriam | Preminuo novinar Muhamed Braco Džemidžić
Foto: Facebook / Muhamed Braco Džemidžić

Novinar, urednik, borac za ljudska i prava novinara Muhamed Braco Džemidžić preminuo je u četvrtak, 11. aprila 2024. u Sarajevu u 73. godini.

Džemidžić je radio u brojnim bh. medijima (Oslobođenje, Svijet, Nedjelja...), a dugi niz godina radio je u Helsinškom odboru za ljudska prava BiH gdje se posebno bavio pitanjima kršenja prava novinara i medija.

Osim toga bio je trener mlađim kolegicama i kolegama u Irex Pro Media, a bio je i jedan od osnivača Udruženja BH Novinara.

Čengić: Za 5 mjeseci završeni poslovi koji su čekali deceniju, ispunio sam još jedno obećanje

Čengić: Za 5 mjeseci završeni poslovi koji su čekali deceniju, ispunio sam još jedno obećanje

Fotograf Rikard Larma podijelio je na društvenim mrežama emotivno sjećanje novinara Zorana Kurtovića.

"U Sarajevu je umro Muhamed Džemidžić. Braco, Cober, Žujkica...

In memoriam | Preminuo Momčilo Momo Dragićević: Uvijek posvećen novinarstvu i satiri

In memoriam | Preminuo Momčilo Momo Dragićević: Uvijek posvećen novinarstvu i satiri

Sve mi je teže da prihvatim tako jednostavne činjenice kao što je smrt bliskih i dragih ljudi.

Kada mi je njegov sin javio da je umro izišao sam u grad i tumarao tri sata. Ne znam kuda sam prošao, niti sam šta gledao. Samo sam hodao i zurio u ništa. Kao zombi. Braco, moj najdraži sarajevski drug. Ne znam da u gradu postoj bilo ko, a znale su ga je hiljade ljudi, ko ga nije volio. Takav je bio moj drug. Novinar Oslobođenja, half lutalica FK Vraca, čovjek od stila. Pitar od malih nogu. Ne znam šta sve zajedno nismo prošli u prijateljstvu koja je trajalo više od pedeset godina. Više od pola vijeka. Cijeli život.

Bio je odan prijatelj, požrtovan, saosjećan. Brinuo se o porodici, volio svoju Vesnu i dvojicu sinova Gogu i Vedrana. Nije volo nepravdu. Odmah bi reagovao. Ljutio ga je kao najsarajevskijeg Sarajliju svaki papanluk, prostakluk i grubost. Niko nije znao tako gospodski da sjedi u kafani kao on. Život nije uvijek bio milosrdan prema njemu", zapisao je, između ostalog, Kurtović.

Poslijednji ispraćaj će se obaviti u ponedjeljak 15. aprila 2024. godine u 13.45 sati na gradskom groblju Bare.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije