In memoriam | Pećanin i Kontić za Radiosarajevo.ba: "Paul Lowe Sarajlija – i to kakav Sarajlija"

4
F. V.
In memoriam | Pećanin i Kontić za Radiosarajevo.ba: "Paul Lowe Sarajlija – i to kakav Sarajlija"
Foto: Photojoiner / Boro Kontić, Paul Lowe, Senad Pećanin

Paul Lowe, legendarni fotoreporter, Britanac rođenjem, Sarajlija svojim izborom preminuo je u subotu u 61. godini u Los Angelesu. Podsjetimo, informaciju o njegovoj smrti podijelili su na zvaničnoj Facebook stranici VII Academy.

Sarajevo i Sarajlije opraštaju se od čovjeka koji je tokom 44-mjesečne opsade s njima dijelio tugu i bol, ali i nadu u bolje sutra...

"Svaki čovjek koji je istinski svjedočio opsadi Sarajeva je naš najveći prijatelj. A oni koji su o tome ostavili dokumente su naša braća i sestre. U tom smislu gledam ostavštinu Paul Lowe. Kao najveći mogući znak pripadnosti ljudima koji su preživjeli najgore", kazao je povodom smrti Paula Lowea, legendarni sarajevski novinar i urednik, Boro Kontić u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba.

Vlada odlučila: Proglašen prestanak stanja prirodne nesreće na području Federaciji BiH

Vlada odlučila: Proglašen prestanak stanja prirodne nesreće na području Federaciji BiH

Senad Pećanin, naš poznati novinar i advokat, dugogodišnji direktor magazina Dani, ističe da je Lowe bio jedan iz plejade najvećih svjetskih umjetnika fotografije koji je došao u Sarajevo tokom opsade.

"Majstorska, umjetnička  svjedočanstva njegovog objektiva publicirana su u najznačajnijim svjetskim medijima, približavajući svjetskom javnom mnjenju višegodišnji herojski otpor Sarajki i Sarajlija krvavom barbarizmu s okolnih brda. Paulova humanost i empatija vezali su ga za grad i on je brzo i lako postao i do tragičnog kraja ostao Sarajlija. I to kakav Sarajlija! Omiljen, poštovan i cijenjen od svojih kolega i sugrađana, koji će ga, uvjeren sam, s ljubavlju pamtiti dok su živi", zaključuje Pećanin u izjavi za Radiosarajevo.ba.

Nagrađivani fotograf Paul Lowe čiji su radovi objavljivani u Time, Newsweek, Life, The Sunday Times Magazine, The Observer i The Independent između ostalih. Lowe je bio voditelj kursa magistarskog programa iz foto novinarstva i dokumentarne fotografije na London College of Communication, University of the Arts, London.

Izvještavao je o udarnim vijestima širom svijeta, uključujući pad Berlinskog zida, oslobađanje Nelsona Mandele, o gladi u Africi, sukob u bivšoj Jugoslaviji i uništenje Groznog. Njegova knjiga "Bosanci" (Bosnians), koja dokumentira 10 godina ratne i poslijeratne situacije u Bosni, objavljena je u aprilu 2005. u izdanju Saqi booksa. Zabilježio je i neke od najznačajnijih i najupečatljivijih fotografija tokom opsade Sarajeva.

"S dubokom tugom dijelimo vijest o smrti našeg dragog prijatelja i kolege Paula Lowea, čiji je briljantan život prekinut u subotu u Los Angelesu, u Kaliforniji. Paul je bio hrabar i voljen drug, te duboko odan otac i suprug. Gubitak je šokantan i neodoljiv, a naša su srca uz njegovu ženu i porodicu", objavljeno je na zvaničnoj Facebook stranici VII Academy.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije