Imam homoseksualac: U Islamu postoji dijalog, prije deset godina nije bilo tako

Radiosarajevo.ba
Imam homoseksualac: U Islamu postoji dijalog, prije deset godina nije bilo tako
Foto: RTS TV / Francuska / Ludovic-Mohamed Zahed

Svjetski ekonomski forum je objavio intervju sa imamom koji je homoseksualac. Njegovo ime je Ludovic-Mohamed Zahed. Prije deset godina je jednu džamiju u Francuskoj učinio inkluzivnom odnosno omogućio da bude pristupačna muslimanima sa različitim uvjerenjima odnosno identitetima.

U intervjuu je govorio o spoznaji da je homoseksualac. Komentarišući reakcije porodice na njegovu seksualnu orijentaciju, kazao je da je u Alžiru ne bi mogao slobodno manifestirati. Tvrdi da roditelji nisu imali problem s tim, ali da mu je njegov amidža prijetio smrću zbog toga.

Smatra da pariška džamija koju je učinio inkluzivnom bila spas za mnoge ljude čiji su životi bili ugroženi. Odnosi se to i na homoseksualce islamske vjeroispovijesti.

Prema njegovim riječima, rekacije mnogih ljudi na ovakvu džamiju su bili pozitivne. Mišljenja je da džamija predstavlja ono što Islam znači u prijevodu sa arapskog jezika, a to je mir.

Kao svoju misiju je naveo to da edukuje mlade imame o onome što je nazvao progresivni Islam.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije